English version of this page

Utviklingshemming

Gruppen driver forskning på bruk av teknologiske hjelpemidler for å sette utviklingshemmede i stand til bedre å mestre sin situasjon.

Vi forsker også på biokjemiske og kliniske konsekvenser av enkelte sykdommer som kan gi utviklingshemming eller annen form for kognitiv svikt som hjerneinfeksjoner, hjernesvulster, hodetraumer, noen stoffskiftesykdommer og muskeldystrofier.

Vi forsker på

  • Voksne personer med intellektuell/psykisk utviklingshemming som behandles for epilepsi, psykiatrisk lidelse, atferdsvansker eller andre forhold
  • Voksne personer med cerebral parese som behandles for spastisitet, epilepsi eller andre tilstander som henger sammen med cerebral parese

Videre behandler vi et stort antall personer med epilepsi og visse andre nevrologiske lidelser som ikke ledsages av utviklingshemming.

Prosjekter

Gruppen er i gang med flere ulike prosjekter.

Bruk av sensorer som hjelpemiddel for utviklingshemmede som ikke kan kommunisere

Noen mennesker med alvorlig utviklingshemming kan ikke kommunisere utvetydig fordi de mangler språk eller andre måter å formidle seg på, så som lyder, gestikulering og bruk av bilder.
Andre kan ikke kommunisere fordi de ikke har tilstrekkelig kontroll over muskelapparatet til å kunne snakke, lage meningsbærende lyder, gestikulere eller peke.

Prosjektet sikter mot å gi mennesker, som ikke kan kommunisere, en mulighet for å formidle noen av sine reaksjoner og behov gjennom bruk av sensorer bl.a. for puls, svette, blodsukker og bevegelse.

Slike sensorer kan formidle om brukeren er opphisset, stresset eller sulten og om vedkommende har sovet om natten.

Vi tror slike tekniske løsninger kan være et utgangspunkt for bedre å forstå språkløse utviklingshemmedes situasjon.

Kontaktperson: Bjørnar Hassel

App-basert planleggingsverktøy for større forutsigbarhet, selvstendighet og medvirkning for utviklingshemmede: e-Plan

e-Plan er et planverktøy for nettbrett som er utviklet ved Avdeling for nevrohabilitering. e-Plan er utviklet for å gi personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne et digitalt alternativ til analoge planverktøy.

Målsetningen med verktøyet er å bidra til forutsigbarhet, selvstendighet og medvirkning for målgruppen.

e-Plan er utviklet på en åpen plattform og skal gjøres tilgjengelig på AppStore og Google Play. Løsningen er delt i en brukermodus og en administratormodus. Enkelt og intuitivt grensesnitt med høy grad av fleksibilitet gjør e-Plan anvendelig til ulike formål.

Løsningen er både et visuelt planverktøy, et påminningsverktøy og et mestringsverktøy.

Kontaktperson: Morten Berger

Biokjemiske konsekvenser av hjerneinfeksjoner (hjerneabscesser), hjernesvulster og hodetraumer

Tidlige hjerneinfeksjoner, hjernesvulster og hodetraumer kan gi hjerneskade, utviklingshemming og/eller epilepsi hos barn. Hvilke mekanismer som ligger bak hjerneskadene er lite kjent.

I samarbeid med Avdeling for nevrokirurgi, OUS, analyserer vi puss fra hjerneabscesser, cystevæske fra cystiske hjernesvulster og cerebrospinalvæske fra pasienter med hodetraumer. Disse undersøkelsene belyser mekanismer for hvordan hjerneceller tar skade og for hvordan epilepsi oppstår etter slik hjerneskade.

Kontaktpersoner: Daniel Dahlberg og Bjørnar Hassel

Hjernens stoffskifte (metabolisme) og dets relasjon til hjerneskademekanismer

Hjernen utvinner nesten all sin energi fra blodsukkeret, men hjernens enzymapparat kan omsette en rekke andre energirike forbindelser.

Noen slike forbindelser omsettes i alle hjerneceller, mens andre først og fremst omsettes i nerveceller eller i hjernens gliaceller (astrocytter eller oligodendrocytter). Noen energirike forbindelser (f.eks. fruktose) gir opphav til toksiske stoffer når de forbrennes, mens andre (f.eks. propionsyre) virker hemmende på spesifikke enzymer. I begge situasjoner kan hjernefunksjoner skades.

Studiet av hjernens stoffskifte kaster viktig lys over prosesser som er fundamentale for normal funksjon og som kan være endret ved forskjellige utviklingsforstyrrelser.

Kontaktperson: Bjørnar Hassel

Er det udekkete helsetjenestebehov hos voksne med muskeldystrofi?

Ved Avdeling for nevrohabilitering ser vi pasienter med muskeldystrofi som blir gradvis dårligere.

Slik forverring kan skyldes flere forhold. Mange pasienter med muskeldystrofi har også andre medisinske tilstander som følger med muskelsykdommen. Hos noen gjør kognitive problemer det vanskelig å følge opp egen helse. Noen kan ha vansker med å vite hvor de skal henvende seg for å få hjelp.

Vårt inntrykk er at det er et underforbruk av helsetjenester hos voksne pasienter med muskeldystrofi. I dette prosjektet kartlegger vi helsetjenestebruken hos mennesker med muskeldystrofi systematisk og prøver å finne hvilke faktorer som hindrer disse pasientene i å oppnå gode helsetjenester.

Kontaktperson: Anne Katrin T. Holmøy

Årsaker til autisme: biomarkører og forløp

Både arv og miljø spiller en rolle i sykdomsmekanismene til autisme og andre nevroutviklingsforstyrrelser.

Vi samarbeider med multisenterprosjektet BUPGen, og har fokus på sammenheng mellom somatisk helse og mental funksjon.  Vi undersøker immunologiske avvik og inflammasjonsmarkører, og har fokus på metabolske sykdommer, hypofysehormoner som oksytocin, og på betydning av vitaminer og adekvat ernæring.

Kontaktperson: Sigrun Hope

Habilitering for voksne - evaluering av spesialiserte habiliteringstjenester for voksne med sammensatte funksjonsnedsettelser

Prosjektet omfatter et doktorgradsprosjekt: «Kartlegging av bruk av og helsetjenester og behov for helsetjenester hos pasienter med Huntington sykdom», en nasjonal kartlegging av habiliteringstjenesten for voksne og et nasjonalt og et internasjonalt samarbeid med sikte på å fremskaffe bedre kunnskaper om helse og livssituasjon hos personer med mental funksjonsnedsettelse, og pårørendes situasjon og kvaliteten på helsetjenester til denne gruppen, og et pilot prosjekt som kartlegger helsetjenester til voksne med muskel dystrofier.

For mer informasjon: Habilitering for vokse individer

Mennesker med utviklingshemming er mer utsatt for seksuelle overgrep enn mennesker uten utviklingshemming

Noen mennesker med utviklingshemming begår også seksuelle overgrep.

Det er mangel på kunnskap om forebygging av seksuelle overgrep i forhold til mennesker med utviklingshemming i Norge.

Målsettingen med prosjektet er å identifisere faktorer som er viktige for å forebygge seksuelle overgrep ved å intervjue mennesker med utviklingshemming, fagpersoner, og studere seksualkunnskap til et utvalg med utviklingshemming innhentet ved et klinisk kartleggingsverktøy.

Kontaktperson: Gøril Brevik Svae

CHARM

Forskningssenter for habiliterings- og rehabiliteringstjenester skal bygge opp en sterk kompetanseplattform innenfor (re)habiliteringstjenester og fremskaffe forskning av høy kvalitet på tvers av helsetjenestenivåer og ulike samfunnsområder med implementering av brukernes perspektiv.

For mer informasjon, se våre nettsider på Helsam

Publisert 6. okt. 2017 10:54 - Sist endret 26. sep. 2023 15:49