Hvordan påvirker forskjellige undergrupper av T-celler det adaptive immunforsvaret mot patogener? Ny innsikt ved hjelp av LIPSTIC (Labelling Immune Partnerships by SorTagging Intercellular Contacts) teknologi

Gode vaksiner og et vellykket forsvar mot patogener avhenger av B-celler og T-celler i det adaptive immunsystemet. T-cellene former B-celleresponsen i form av hukommelsesceller og nøytraliserende antistoffer i den såkalte kimsenterreaksjonen (se Figur 1). Forskjellige undergrupper av T-celler driver eller demper kimsenterreaksjonen. Det er uklart hvilke og hvordan forskjellige T-celleundergrupper påvirker prosessen. Ved å studere spesifikt de T-cellene som interagerer med B-celler, vil vi oppnå kunnskap om hvilke mekanismer som ligger til grunn for utviklingen av kimsenteret. Dette vil gjøres ved å benytte enzymatisk merking av immunceller som interagerer med hverandre, ved hjelp av LIPSTIC-teknologi (Figur 1). Vi vil koble LIPSTIC-merking av celler til optogenetisk (fotoaktivering) merking av kimsenteret for å få et fullstendig bilde av T-celler i kimsenterreaksjonen (se Figur 2).

Bakgrunn

Hvordan kan man lage effektive vaksiner? Hvordan kan man oppnå bredt nøytraliserende antistoffer som effektivt forsvarer mot patogener? Hvordan oppstår antistoffer som angriper kroppens egne komponenter (autoantistoffer)? For å forstå dette må vi forstå hva som driver utviklingen av B-celler. B-cellene i det adaptive immunforsvaret modnes til å bli hukommelsesceller og plasmaceller som produserer beskyttende antistoffer. Dette skjer i lymfeknuter i den såkalte kimsenterreaksjonen. Kimsenterreaksjonen fungerer som en evolusjonsfabrikk der B-cellene hurtig muteres for å oppnå de beste variantene i beskyttelsen mot virus og bakterier. Som drivere og dempere av denne prosessen finner vi T-celler, spesielt T-follikulære hjelpeceller. For at T-follikulære hjelpeceller skal kunne drive seleksjonen av B-celler, må de inngå i antigen-spesifikke interaksjoner der B-cellene presenterer det fremmede antigenet for T-cellene.


Det har nylig blitt avdekket at bildet av hvilke T-celler som driver og demper kimsenterreaksjonen er mer komplekst enn tidligere antatt. Det finnes flere forskjellige underklasser av T-celler i kimsenteret. Vi har vist at T-follikulære hjelpeceller kan begynne å uttrykke en faktor som bidrar til å dempe hele kimsenterreaksjonen. Disse T-cellene endrer fenotype fra å være en driver i kimsenteret til å bli en demper, en regulatorisk T-celle. Vi vil avdekke flere slike undergrupper av T-celler og mekanismene som ligger til grunn for deres drivende eller dempende effekt. Dette vil vi gjøre på en helt ny og unik måte ved å enzymatisk merke cellene som interagerer med hverandre. I tillegg vil vi bruke optogenetisk merking av kimsenteret for å sortere ut og analysere alle T-celler, uavhengig av hvilke markører de uttrykker.

LIPSTIC (Labelling Immune Partnerships by SorTagging Intercellular Contacts) bruker transpeptidasen SortaseA (SrtA) fra Staphylococcus aureus for å overføre et peptidsubstrat med motivet LPETG til den N-terminale pentaglycinen G5. På denne måten blir den G5+ cellen som inngår i en interaksjon med den SrtA+ cellen merket for nedstrømsanalyse (se Figur. 1). Ved å bruke transgene mus som uttrykker fotoaktivert grønt fluorescerende protein (GFP), kan vi merke hele kimsenteret ved å bestråle det med en bestemt bølgelengde av laser (820 nm). Dette betyr at vi kan sortere ut alle celler i ett eller flere kimsenter, uavhengig av hvilke markører de uttrykker (se Figur 2).

Bildet kan inneholde: produkt, azure, organisme, font, linje.
Figur 1. Kimsenter-reaksjonen, til venstre, hvor B celler selekteres til å bli plasma celler og hukommelses celler. Flere undergrupper av T-celle regulerer prosessen. Merking av celle-interaksjoner vha LIPSTIC, til høyre.
Bildet kan inneholde: natur, belysning, astronomisk objekt, vitenskap, font.
Figur 2. Fotoaktivering av et kimsenter. Rødt viser de follikulære dendrittiske cellene som markerer et kimsenter. Etter fotoaktivering uttrykker alle kimsenter celler grønt fluorescerende protein.

Problemstillinger

  • Hvilke undergrupper av T-celler driver eller demper kimsenteret på forskjellige tidspunkt i reaksjonen.
  • Hva er mekanismen for drivkraften eller den regulatoriske effekten til de forskjellige undergruppene av T-celler.
  • Hvordan påvirker de forskjellige undergruppene av T-celler fenotypen til B cellene som blir selektert i kimsenteret.
  • Kan vi modulere B celle fenotypen ved å modulere de forskjellige subklassene av T celler?

Mål og metode

  • Grunnleggende karakterisering av når i kimsenter reaksjonen vi har best merking av T-celler i vårt LIPSTIC-system.
  • Merke og sortere ut T-celler for nedstrøms enkeltcelle TCR-sekvensering eller enkeltcelle RNA sekvensering. Ifra dette, finne nye undergrupper og markører, nye mekanismer for kimsenter/B-celle regulering.
  • Fotoaktivering av kimsenter med LIPSTIC for å inkludere alle T celler i kimsenteret.
  • Oppfølging in vitro/in vivo med funksjonelle assay, eventuelle knock-out/knock-in musemodeller.

Studentens arbeidsoppgaver

  • Kryssing av mus
  • Karakterisering av systemet for å finne optimale tidspunkter for analyse og optimale immuniseringer. Flow Cytometri.
  • Merke celler og utføre enkeltcelle sortering av T celler for enten TCR enkeltcelle sekvensering eller RNA sekvensering.
  • Fotoaktivering av kimsenter med 2-foton mikroskop.
  • Analyse av T-celle reseptor repertoar og analyse and enkeltcelle RNA sekvensering. 
  • In vitro assay: NFAT hybridom reporter assay for å teste TCR spesifisitet og inhibisjons/proliferasjons assay.
  • Design av knock-in/knock-out mus.

Om forskningsmiljøet

Vi har nettopp startet en forskningsgruppe ved Institutt for Immunologi og Transfusjonsmedisin, Avdeling for Klinisk Medisin. Vi jobber med intravital 2-foton mikroskopi og nye musemodeller for å avdekke hvordan T celler driver det adaptive immunforsvaret. 

Emneord: Blod og immunologi, Celler og molekyler
Publisert 9. juni 2023 11:19 - Sist endret 1. sep. 2023 14:12