Arytmiforskning for framtiden – Vil du være med å finne fremtidens behandling mot hjertestans?

Vanlige hjertesykdommer som hjerteinfarkt gir redusert pumpekraft og øker risikoen for hjertestans. Ønsker du å bidra til å skaffe ny kunnskap om hvordan alvorlige arytmier oppstår og kan forhindres? Vi bruker celler, mus og gris i vår forskning, og du kan bli med oss på laget!

Bakgrunn

Risikoen for alvorlige hjerterytmeforstyrrelser (arytmier) er økt ved en rekke hjertesykdommer. En viktig årsak til slike rytmeforstyrrelser er forstyrrelser i hjertecellenes håndtering av kalsium. Kalsium er avgjørende for hjertets pumpekraft, men både for mye og for lite er problematisk for hjertet. Derfor må ny behandling som påvirker kalsiumnivåene i hjertecellene finne den rette balansen for å være effektiv og trygg. Vi studerer celler og mus med en rekke metoder, bl.a. mikroskopiteknikker og EKG, med mål om å finne behandling som oppnår en slik balanse og forhindrer alvorlige rytmeforstyrrelser.

Problemstilling

Kan vi forhindre alvorlige hjerterytmeforstyrrelser uten at dette går på bekostning av hjertets pumpeevne?

Mål og metode

  • Genmodifiserte mus
  • EKG-opptak
  • MR- og ekkokardiografi (ultralyd)
  • Mikroskopiundersøkelser

Studentens arbeidsoppgaver

  • Operere inn EKG-opptaker i mus for å kartlegge arytmiforekomst 
  • Registrere arytmier i musehjerter med kunstig sirkulasjon
  • Analysere ekkokardiografi eller MR data
  • Bruke moderne mikroskopiteknikker til å måle kalsiumfrislipp i hjertemuskelceller

Om forskningsmiljøet

Professor Mathis Korseberg Stokke leder gruppen Translasjonell arytmologi og elektrofysiologi, og er overlege ved arytmiseksjonen på Rikshospitalet. Han har veiledet flere forskerlinjestudenter som har publisert viktige artikler og gått videre til doktorgrad. Forskningsgruppen består av stipendiater med bakgrunn i medisin, biologi og nanoteknologi, og har som mål å skaffe ny kunnskap som kan danne grunnlag for utvikling av ny arytmibehandling. Gruppen jobber både med studier av celler, mus og gris, i tillegg til pasientstudier ved Rikshospitalet. Forskningsgruppen holder til ved Institutt for eksperimentell medisinsk forskning (IEMF) på Ullevål sykehus, som er Norges største forskningsmiljø innen hjerteforskning som forsøker å bygge bro mellom basalfagene og klinikk. Forskerne ved instituttet har lang og god erfaring med å inkludere forskerlinjestudenter i sine prosjekter. 
 

Emneord: Laboratorieprosjekt, Hjerte- og karsykdom
Publisert 2. jan. 2023 13:01 - Sist endret 2. jan. 2023 13:01