The DIGMINE study: Forbedring av nevrofysiologisk diagnostikk med innovative metoder

I DIGMINE-prosjektet utvikler vi ny metoder for å generere normalverdier. Vi bruker maskinlæring og nye statistiske metoder utviklet av klimaforskere. Prosjektet har et innovasjonsaspekt og vi har industrielle partnere som skal sørge for at metodene vi utvikler kan tas i bruk over hele verden.

Bakgrunn

Nevrologiske tilstander utgjør en stor global helseutfordring. For å diagnostisere nevrologiske tilstander undersøkes blant annet nervens funksjon med nevrofysiologiske metoder. Disse metodene er avhengige av standardiserte prosedyrer og valide normalverdier. Normalverdiene som brukes i dag er i liten grad basert på nasjonale prosedyrer og moderne utstyr, og det er et sterkt behov for å oppgradere normalverdiene til dagens standard.

Å lage nytt normalmateriale med tradisjonelle metoder har både etiske, praktiske og økonomiske utfordringer. Dette kan resultere i normalverdier av dårlig kvalitet; få og ikke representative forsøkspersoner, normalverdier på tvers av laboratorier til tross for ulikt utstyr og prosedyrer, og utilstrekkelig stratifisering for f.eks. kjønn, alder og høyde. Dette er spesielt et problem for barn og eldre, hvor datainnsamling er spesielt utfordrende. Normalverdier av dårlig kvalitet kan medføre feildiagnostisering av nevrologiske tilstander. Å utvikle normalverdier av høy kvalitet er derfor en sentral utfordring for kliniske nevrofysiologiske laboratorier over hele verden. Prosjektet vårt vil håndtere denne utfordringen direkte ved å bruke innovative, teknologiske metoder i samarbeid med industriell partner.

Problemstilling

Formålet med prosjektet er å forbedre nevrofysiologisk diagnostikk for personer som lider av nevrologiske tilstander.

Dette vil vi oppnå ved å:

  • Sammenligne og validere nye metoder for utvikling av normalverdier basert på historiske data
  • Optimalisere metoder for utvikling av normalverdier
  • Utforske indikatorer for kvalitetssikring
  • Implementere metoder for utvikling av normalverdier i samarbeid med industriell samarbeidspartner

Mål og metode

En betydelig del av pasientene testet i nevrofysiologiske laboratorier har ingen funn som tyder på sykdom, selv etter omfattende undersøkelser. Med nye matematiske metoder kan man utarbeide normalverdier basert på slike historiske data. På denne måten vil normalverdiene baseres på lokale prosedyrer og utstyr, og ha nok data til å lage kjønn-, høyde- og aldersjusterte normalverdier. Undersøkelsesmetoder som skal utbedres er:

  • Nevrografi
  • Termotest
  • Fremkalte responser
  • Elektromyografi

DIGMINE-prosjektet har samarbeid med nevrofysiologiske laboratorier i hele Norge. Vi har hentet ut data fra nevrofysiologiske undersøkelser fra ca. 200.000 pasienter fra både små og store sykehus.

Studentens arbeidsoppgaver

  • Strukturere og organisere innsamlede nevrofysiologiske data for klargjøring til analyse
  • Sammenligne ulike analyseverktøy av store datamengder i samarbeid med bioinformatikere og statistikere
  • Aktivt delta i utviklingen av nye algoritmer for å generere normalverdier basert på historiske pasientdata
  • Få innsikt i hvordan maskinlæring kan forbedre kliniske undersøkelser
  • Få kjennskap til hvordan industrielt samarbeid kan implementere vitenskapelig arbeid i klinisk praksis
  • Formidle resultatene fra prosjektet, muntlig og skriftlig, populærvitenskapelig og vitenskapelig, nasjonalt og internasjonalt

Muligheter for at endt forskerlinje kan utvides til et doktorgradsprosjekt. 

Om forskningsmiljøet

Prosjektet gjennomføres ved seksjon for klinisk nevrofysiologi ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus. Her vil studenten jobbe tett med både leger, nevrofysiologiteknikere og forskere ansatt ved avdelingen. Studenten vil bli en del av DIGMINE-prosjektgruppen ledet av seksjonsoverlege Kristian Bernhard Nilsen. DIGMINE-prosjektgruppen er sammensatt av både post doc, PhD student, medisinstudent, forskningskoordinator, bioinformatiker, brukermedvirker, internasjonale samarbeidspartnere i USA og Nederland, samt industriell samarbeidspartner. Studenten vil ta del i prosjektgruppens ukentlige møter og årlige seminarer, samt ha mulighet til å delta på nasjonale og internasjonale seminarer og konferanser. Kristian Bernhard Nilsen leder forskningsgruppen for klinisk nevrofysiologi og smerte. Forskningsgruppen består av 5 leger, 2 forskningskoordiatorer, en vitenskapelig assistent, 2 ph.d studenter og en post doc. Gjennom denne forskningsgruppen vil studenten få mulighet til å delta i forskningsgruppeaktiviteter, slik som kollokviegruppesamlinger, journalklubb, seminarer osv.

 

Kontaktinformasjon:

Kristian Bernhard Nilsen

Sekjsonsoverlege ved seksjon for klinisk nevrofysiologi, Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus

Telefon +47-91372241

Forskningsgruppens nettsider hos Oslo universitetssykehus HF

Forskningsgruppens nettside hos Det medisinske fakultet

Emneord: Translasjonsforskning, Biostatistikk, Hjernen og nervesystemet
Publisert 12. okt. 2022 16:53 - Sist endret 15. nov. 2023 15:34