Skiftarbeid og smerte

Nattskiftarbeidere har ofte dårlig søvnkvalitet og har mer smerteplager enn andre. Kan nevrofysiologiske tester avklare om det er nattarbeidet, søvnrestriksjonen, eller en seleksjon av spesielt utsatte personer til nattarbeid som forklarer dette?

Prosjektsammendrag

Bakgrunn

Lite og dårlig søvn øker risikoen for å utvikle smertefulle tilstander. Eksperimentell søvnrestriksjon gir økt respons på smertefysiologiske tester. Personer som jobber nattskift har ofte dårlig søvnkvalitet og har mer smerteplager enn andre. Det er oftest vanlige lidelser som hodepine og muskel/skjelettplager som blir beskrevet som mer hyppig hos disse personene. Denne typen plager er den største gruppen av plager som forårsaker sykmelding og uførhet i Norge. De fleste studiene som er gjort på dette området har imidlertid i liten grad klart å finne ut om det er nattarbeidet, søvnrestriksjonen, eller en seleksjon av spesielt utsatte personer til nattarbeid som forklarer hvorfor disse personene er mer plaget enn andre.

Problemstilling

Det er lite kunnskap om hvorfor nattarbeid gir økt risiko for smerteplager. For å kunne redusere omfanget av denne typen plager og foreslå fornuftige tiltak er det nødvendig med mer kunnskap om mekanismene.

Metode

En større studie av effekten av eksperimentell søvnrestriksjon og skiftarbeid på smerte skal utføres. Friske forsøkspersoner og arbeidstakere som jobber i roterende skiftordninger skal gjennomgå ulike smertefysiologiske tester både etter netter med normal søvn, og etter søvnrestriksjon og/eller skiftarbeid. De smertefysiologiske testene vil kartlegge kroppens egen evne til å hemme og forsterke smerte (endogen smertehemming og sensitivisering), samt kartlegge responsen på smertefulle stimuli ved bruk av electroencefalografi (EEG).

Mål

Studien skal gi en økt forståelse for sammenhengen mellom søvnkvalitet, skiftarbeid og muskel/skjelettplager. Studien skal gi grunnlag for råd og tiltak som kan begrense eventuelle plager som relatert til nattlig skiftarbeid.

Studentens arbeidsoppgaver

Studenten skal selv utføre smertefysiologiske tester i laboratoriet, samt bearbeide og tolke disse dataene i ettertid. Studenten vil være en av flere medarbeidere i prosjektet. Studenten vil få assistanse av andre studenter og ansatte til å gjennomføre forsøkene, og det forventes samtidig at studenten assisterer andre studenter og ansatte som deltar i prosjektet.

Om forskningsmiljøet

Forskningsgruppen har laboratorier ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og består av forskere/leger som er ansatt både ved STAMI, Universitetet i Oslo, Oslo Universitetssykehus, og NTNU.

Vi er et middels stort, ungt og dynamisk forskningsmiljø som forsker på en meget relevant problemstilling. Vi har kontakt med flere forskningsgrupper innenfor samme fagfelt i Norge og i utlandet.

Vi har en ph.d.-student tilknyttet prosjektet, samt studenter fra flere ulike universiteter som tar hovedoppgaver/masteroppgaver ved vår forskningsgruppe.

 

Emneord: Laboratorieprosjekt, Arbeidsliv og helse, Hjerne og nervesystem, Muskel og skjelett
Publisert 30. juni 2016 10:50 - Sist endret 5. mars 2022 09:05