Redelighetsutvalgets årsrapport 2019

Felles redelighetsutvalg for Institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus HF og Akershus universitetssykehus HF.

1. Om redelighetsutvalget

Felles redelighetsutvalg for Institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet (UiO), Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus HF (OUS) og Akershus universitetssykehus HF (Ahus) er et institusjonelt samarbeid om forskningsetikk innen medisinsk forskning.

Utvalget er etablert med et eget mandat og saksbehandlingsregler som i hovedsak følger opp krav til redelighetsutvalg slik dette er beskrevet i forskningsetikkloven. Mandat og saksbehandlingsregler er publisert på UiOs nettsider.

Innmelding av saker til Felles redelighetsutvalget gjøres på nettskjema.

Medlemmer av utvalget

De samarbeidende institusjonene har oppnevnt medlemmer til Felles redelighetsutvalg i henhold til Forskningsetikkloven § 6.Behandling av uredelighetssaker ved
forskningsinstitusjoner: «Forskningsinstitusjoner skal ha et redelighetsutvalg. Utvalget skal ha nødvendig kompetanse i forskning, forskningsetikk og jus. Utvalget skal ha minst ett medlem som ikke er ansatt ved institusjonen.»

Medlemmer av utvalget for perioden 2018 – 2020

  • Ole M Sejersted, leder av felles redelighetsutvalg er, professor emeritus i medisin
  • Jacob Hølen, eksternt medlem av utvalget er, sekretariatsleder i NEM og 1 aman. II ved NTNU
  • Bjørn Hofmann, professor i medisinsk filosofi og etikk, NTNU Gjøvik og Universitetet i Oslo
  • Randi Borgen, juridisk direktør, OUS
  • Fredrik A Dahl, forsker statistikk, Ahus

Det er etablert et sekretariat for felles redelighetsutvalg. Sekretariatet har i 2019 bestått av Katrine Ore (UiO) og Arne Moland (OUS).

2. Redelighetsutvalgets virksomhet

Møter

Felles redelighetsutvalg gjennomførte syv utvalgsmøter i 2019. Utvalget har ferdigbehandlet tre uredelighetssaker og det innkom ingen nye saker/henvendelser til utvalget i 2019 som ikke var behandlet ved inngangen til 2019.

Saker behandlet i 2019

Utvalget mottok fem saker i 2018 som utvalget har behandlet i 2019. Tre saker ble
ferdigbehandlet i 2019.

Saker som utvalget mottok i 2018 som ble ferdigbehandlet i 2019

Sak 1

Mistanke om mulig uredelighet i en vitenskapelig publikasjon fremkom først på nettsiden pubpeer.com. I kommentarfeltet på nettsiden er det gitt kritiske kommentarer til figurene som er benyttet i artiklene.

Korresponderende forfatter ble kontaktet av tidsskriftet vedrørende kommentarer til figurene i publisert artikkel på pubpeer.com. Tidsskriftet ba om kommentar til påstander om at figurer i den publiserte artikkelen var manipulert.

Forskeren som hadde fremstilt figurene i artikkelen kunne ikke fremvise alle rådata som lå til grunn for figurene. Forskeren meddelte korresponderende forfatter at h*n tok fullt ansvar for at forskningsdata ikke kunne fremvise for dokumentasjon av gjennomført forskning og erkjente at måten forskningsdata var blitt håndtert på med lagring på USB-stick, var brudd på enhetens retningslinjer for håndtering av forskningsdata. Korresponderende forfatter og tidsskriftet ble enige om at artikkelen måtte trekkes.

Ledelsen for enheten der dette skjedde gjennomførte på eget initiativ en gjennomgang av saken og ba i sin oversendelse til Felles redelighetsutvalg om en vurdering av om det forelå mulige brudd på anerkjente forskningsetiske retningslinjer samt om enhetens oppfølging av saken var tilfredsstillende.

Utvalgets konklusjon i saken

a) Redelighetsutvalget mente at den aktuelle publikasjonen ikke var i samsvar med
anerkjente forskningsetiske normer fordi forskningsdata er presentert på en misvisende og feilaktig måte samt at forskningsdata ikke kan dokumenteres. Utvalget la til grunn for sin konklusjon i saken, at det i denne saken forelå tilstrekkelig subjektiv skyld for brudd på anerkjente forskningsetiske normer.

b) I denne saken hadde forsker lagret forskningsdata på USB-pinner som ikke er i samsvar med institusjonelle retningslinjer. Utvalget mente at manglende etterlevelse av retningslinjer for håndtering av forskningsdata kan betraktes som en systemfeil ved at avdelingen ikke har tilrettelagt for riktig håndtering av forskningsdata.

c) Artikkelen ble trukket av tidsskriftet på oppfordring fra forskergruppen. Tidsskriftet
publiserte en «Retraction Notice».

Sak 2

Mistanke om brudd på anerkjente forskningsetiske normer knyttet til publisering av manus. Felles redelighetsutvalg ble av Akershus universitetssykehus HF (AHUS) anmodet om å vurdere og ta stilling til en sak om mulig brudd på anerkjente forskningsetiske normer i en publisert artikkel.

Saken handlet om vurderinger av om det forelå samtykker fra samtlige inkluderte forskningsdeltakere og om det forelå vesentlige feil i tilknytning til underliggende forskningsdata, som forsker ble gjort kjent med forut for innsendelse og publisering av artikkelen.

I tillegg ble det stilt spørsmål ved om forsker handlet i strid med forskningsetiske normer for medforfatterskap i vitenskapelige artikler, ved å unnlate å gi medforfatterne innsyn i sentrale forskningsdata som forskergruppen stilte spørsmål ved, samt at medforfattere ikke ble meddelt at artikkelen ble innsendt til tidsskriftet.

Utvalgets konklusjon i saken

a) Redelighetsutvalget mente det forelå brudd på anerkjente forskningsetiske normer i
denne saken når det gjelder medforfatterskap, innhenting og håndtering av samtykker
om deltakelse i forskningsprosjekt og i behandlingen av forskningsdata. Utvalget la til
grunn for sin konklusjon i saken, at det i denne saken forelå tilstrekkelig subjektiv skyld
for brudd på anerkjente forskningsetiske normer.

b) Redelighetsutvalget vurderte om foreliggende brudd på anerkjente forskningsetiske
normer kunne skyldes institusjonelle forhold. Utvalget kom til at Ahus har hatt
tilfredsstillende internkontrollsystemer for gjennomføring av forskningsprosjekter i
henhold til gjeldende regler.

c) Artikkelen ble trukket av tidsskriftet på oppfordring fra forsker. Tidsskriftet publiserte en «Retraction Notice».

Sak 3

Oppfølging av norske forskere involvert i redelighetssak ved et utenlandsk
universitetssykehus. Saken handlet om uredelighet i forskning ved et utenlandsk universitetssykehus.

Saken gjaldt flere publiserte vitenskapelige artikler med uriktig presentasjon av bildemateriale (manipulering, uriktigheter og feil).

Saken hadde blitt vurdert av redelighetsutvalget ved det utenlandske universitetssykehuset og deres granskning viste at det var mange feil i de granskede artiklene og dette knyttet til uriktig bruk av bilder i publikasjonene.

Felles redelighetsutvalg fikk oversendt saken fra Oslo universitetssykehus fordi det
skandinaviske universitetet hadde sendt den forskningsetiske uttalelsen til sykehuset med anmodning om oppfølging av saken. Spørsmålet gjaldt forskere ved Oslo universitetssykehus som var medforfattere på en av de granskede artiklene.

Vurderingstema for utvalgets behandling av saken har dreid seg om hvilket ansvar
medforfattere har i samarbeid om internasjonale publikasjoner basert på forskning som i hovedsak er gjennomført ved en annen institusjon.

Utvalgets konklusjon i saken

a) Basert på de foreliggende faktiske forhold og mulighetene for å ivareta ansvaret i
forfatterskapet for den aktuelle artikkelen, mente utvalget at det ikke forelå brudd på
anerkjente forskningsetiske normer for de medforfatterne ved OUS. Utvalget fremhevet at forskningssamarbeid og medforfatterskap bør organiseres slik at den enkelte medforfatter har anledning til å vurdere egen medvirkning til forskningsresultater og presentasjonen av disse.

b) Redelighetsutvalget vurderte om foreliggende brudd på anerkjente forskningsetiske
normer kunne skyldes institusjonelle forhold. Utvalget kom til at OUS har hatt
tilfredsstillende internkontrollsystemer for gjennomføring av forskningsprosjekter i
henhold til gjeldende regler og at den norske forskningsgruppen fulgte institusjonens
gjeldene retningslinjer. Klinikkledelsen iverksatte tiltak for oppfølging av klinikkens
forskere som var involvert i denne saken.

c) Arbeidet ble trukket og tidsskriftet publiserte en «Retraction Notice».

3. Arrangementer

Medlemmer av utvalget deltok i 2019 på arrangementer om forskningsetikk

  • Leder av utvalget har i 2019 presentert redelighetsutvalgets arbeid for Felles Forskningsutvalg for Ahus og Campus Ahus, UiO ved Ahus, Barneklinikken og Klinikk for laboratoriemedisin ved OUS.
  • Leder av utvalget holdt foredraget Ethics and Probity in Science på Institutt for kreftforskning, OUS 25 september 2019.

Ledermøter

Leder av utvalget har presentert utvalgets mandat og arbeid i Ledermøtet ved OUS,
Forskningsutvalget ved OUS og Forskningslederforum ved Oslo universitetssykehus og Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo høsten 2019.

Publisert 27. feb. 2024 09:03 - Sist endret 27. feb. 2024 10:33