Redelighetsutvalgets årsrapport 2020

Felles redelighetsutvalg for Institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus HF og Akershus universitetssykehus HF.

1. Om redelighetsutvalget

Felles redelighetsutvalg for Institutt for klinisk medisin ved Det medisinske fakultet (UiO), Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus HF (OUS) og Akershus universitetssykehus HF (Ahus) er et institusjonelt samarbeid om forskningsetikk innen medisinsk forskning.

Utvalget er et faglig uavhengig utvalg som avgir uttalelser i redelighetssaker. Utvalget er etablert med et eget mandat og saksbehandlingsregler som i hovedsak følger opp krav til redelighetsutvalg slik dette er beskrevet i forskningsetikkloven. 

Mandat og saksbehandlingsregler er publisert på UiOs nettsider.

Innmelding av saker til Felles redelighetsutvalget gjøres på nettskjema.

Medlemmer av utvalget

De samarbeidende institusjonene har oppnevnt medlemmer til Felles redelighetsutvalg i henhold til Forskningsetikkloven § 6.Behandling av uredelighetssaker ved forskningsinstitusjoner: «Forskningsinstitusjoner skal ha et redelighetsutvalg. Utvalget skal ha nødvendig kompetanse i forskning, forskningsetikk og jus. Utvalget skal ha minst ett medlem som ikke er ansatt ved institusjonen.»

Medlemmer av utvalget for perioden 2018 – 2020

  • Ole M Sejersted, leder av felles redelighetsutvalg er, professor emeritus i medisin
  • Bjørn Hofmann, professor i medisinsk filosofi og etikk, NTNU Gjøvik og Universitetet i Oslo
  • Jacob Hølen, eksternt medlem av utvalget er, sekretariatsleder i NEM og 1 aman. II ved NTNU
  • Randi Borgen, juridisk direktør, OUS
  • Fredrik A Dahl, forsker statistikk, Ahus

Det er etablert et sekretariat for felles redelighetsutvalg. Sekretariatet har i 2020 bestått av Katrine Ore (UiO) og Arne Moland (OUS).

2. Redelighetsutvalgets virksomhet

Møter

Felles redelighetsutvalg gjennomførte et utvalgsmøte i 2020. Utvalget har ferdigbehandlet to uredelighetssaker og det innkom to nye saker/henvendelser til utvalget i 2020 som ikke var behandlet ved inngangen til 2021.

Saker behandlet i 2020

Utvalget mottok tre saker i 2020. To saker ble ferdigbehandlet i 2020.

Saker som ble ferdigbehandlet i 2020

Sak ePhorte nr. 2018/13683

To forskningsmiljøer samarbeidet om et forskningsområde som bidro til endoktorgradsavhandling. I tilknytning til tre av artiklene som inngikk i doktorgradsavhandlingen oppstod det tvister knyttet til forfatterskap mellom to av forskerne i prosjektene.

Konflikten om medforfatterskap medførte at man ikke fikk publisert forskningsresultater fra avhandlingsarbeidet i vitenskapelige tidsskrifter, og ble forhindret fra å få rettmessig kreditering fra disse arbeidene. Partene kom ikke frem til en løsning i felleskap og det ble igangsatt mekling. Et løsningsforslag ble deretter fremlagt for partene, men de ønsket ikke å følge anbefalingene.

En av partene klagde derfor inn den andre for Felles Redelighetsutvalg ved UiO/OUS, som avviste saken som en personalsak utenfor mandat. Klagen ble deretter fremmet til Forskningsetisk utvalg som valgte å ta saken under behandling og ba Felles Redelighetsutvalg delta i saksbehandlingen siden en av partene var ansatt i sykehus.

Utvalgene konkluderte som følger

Partene har ikke opptrådt vitenskapelig uredelig, jf. forskningsetikkloven § 8 (1)
bokstav a.

Utvalgene kunne ut fra sakens stilling ikke ta konkret standpunkt til forfatterskapsspørsmålene som partene var uenige om.

Utvalgene viste til at hensynet til at den yngre forskeren som rammes av konflikten skal få rettmessig kreditering for sine bidrag, tilsier at hans forslag til løsning på konflikten legges til grunn. Utvalgene anbefalte at institusjonene foreslo dette som løsning.

Utvalgene fant at partene har en plikt til å publisere forskingsresultatene. Utvalget vurderte om det forelå systemfeil, men fant ikke indikasjoner på det. Utvalgenes avgjørelse ble lagt til grunn av rektor og sykehusdirektør.

Sak ePhorte nr. 2018/14456

Redelighetsutvalget fikk saken oversendt fra en klinikk ved Oslo universitetssykehus høsten 2018. Mistanke om uredelighet i denne saken er utløst av kommentarer til 16 artikler på nettstedet pubpeer.com/, et amerikansk nettsted for «post publication peer review».

På pubpeer kan brukere anonymt legge inn kommentarer på enhver artikkel som har en DOI, PubMed ID eller arXiv ID (identifikatorer for vitenskapelig publikasjon).

Pubpeer.com offentliggjør mistanke om uredelighet i publikasjoner (manipulering av bilder, figurer og diagrammer) og varsler samtidig forfatterne, men gjør ingen uavhengig kvalitetskontroll.

Redelighetsutvalget tok saken til behandling i oktober 2018. For denne saken ble det gjennomført to granskninger med to eksterne eksperter. I den ene granskningen ble artiklenes bruk av bilder, figurer og diagrammer samt presentasjon av forskningsresultater gransket. I den andre granskningen ble bruken av flowcytometri for tre artikler undersøkt nærmere.

I denne saken dreide bruddene på anerkjente forskningsetiske normer seg i det vesentligste om gjenbruk av figurer, manipulering av figurer, manipulering og forfalskning av forskningsresultater (særlig forskjellige typer blot og dot plot fra flowcytometri), fabrikkering av forskningsresultater, brudd på god laboratoriepraksis som at originaldata befinner seg ved annen institusjon og ikke ved OUS, samt manglende grunnlagsdata/forskningsdata som dokumentasjon for forskningen.

Utvalget konkluderte i denne saken med at forskere har opptrådt vitenskapelig uredelig, at det foreligger systemfeil ved institusjonen og at vitenskapelige arbeider bør korrigeres eller trekkes tilbake (5 artikler anbefales trukket, artikler bør trekkes hvis korreksjon ikke er mulig, 3 artikler bør rettes).

Innkomne saker i 2020

Utvalget har mottatt to saker om mulige brudd på anerkjente forskningsetiske retningslinjer. Dette er saker som utvalget har tatt til behandling og som vil bli behandlet i 2021.

Avviste saker

En sak er avvist som utenfor redelighetsutvalgets mandat. Saken omhandlet ikke forskningsetikk, men andre forhold ved institusjonen.

Arrangementer

Forskningsetikkseminar 24 september 2020 for Helse sør-øst i samarbeid med Det medisinske fakultet. Leder av utvalget bidro i arbeidet med planleggingen av seminaret.

Han holdt også innlegg om utvalgets mandat og medlem av utvalget prof. Bjørn Hofmann presenterte sin studie Scientific Dishonesty: A Survey of Doctoral Students at the Major Medical Faculties in Sweden and Norway

Leder av utvalget deltok på Forum for forskningsetikk 30. oktober 2020. Leder av Felles redelighetsutvalg holdt innlegg om

Han deltok også i panelsamtalen etterpå.

Medlemmer av utvalget deltok på Det nasjonale Granskningsutvalgets seminar Nasjonalt seminar om behandling av uredelighetssaker 18 juni 2020.

Intervju

Leder av utvalget ble intervjuet av Elin Fugelsnes i Tidsskriftet Forskningsetikk nr. 2 2020: Norske forskere feiler også med bilder, Ole M. Sejersted og kollegene i redelighetsutvalget har behandlet flere saker med mulig bildemanipulering.

Publisert 27. feb. 2024 11:01 - Sist endret 27. feb. 2024 11:01