– Menneskelige sinnstilstander mettet med mening

Våre erfaringer i verden, våre forestillinger om og opplevelser av den, er ikke bare speilbilder eller representasjoner av en ytre virkelighet, skriver Ketil Slagstad i sitt oppgjør med nettverksmodellen som modell for å forstå psykisk sykdom.

I artikkelen «Hjernen er ikke alene – Nettverksmodellen og psykiatrisk epistemologi», publisert i Tidsskrift for Norsk psykologforening, argumenterer Helsam-stipendiat Slagstad for hvordan sosiale, kulturelle og strukturelle determinanter i psykisk lidelse, blir oversett

– Nettverksmodellen har som forutsetning å unngå reduksjonistiske og essensialiserende forståelser av psykisk lidelse, men jeg har forsøkt å vise at modellen er en forklaringsmodell, ikke en forståelsesmodell. I nettverket av biologiske, psykologiske og sosiale mekanismer forsvinner subjektet som del av en gitt historisk tid og samfunn. Nettverksmodellen har ingen løsning på den biomedisinske psykiatriens grunnproblem, nemlig at en forståelse av og tilnærming til psykisk lidelse ikke kan løsrives fra en historisk og sosial kontekst.

Les hele artikkelen, samt intervju med Ketil Slagstad, i Tidsskrift for Norsk psykologforening.  

Publisert 4. nov. 2019 15:14 - Sist endret 16. mars 2021 12:17