Kunstig intelligens kan bedre tarmkreftscreening

Fra 2021 får nordmenn over 55 år tilbud om tarmkreftscreening. En studie utført av Klinisk effektforskning viser at bruk av kunstig intelligens kan kutte kostnader og gi bedre resultater.

Yuichi Mori og Ishita Barua er begge leger og forskere tilknyttet forskergruppen Klinisk effektforskning ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi.

De står bak to nylig publiserte tidsskriftartikler, i Gastrointestinal Endoscopy og i Endoscopy, som viser at kunstig intelligens kan gjøre tarmkreftscreening bedre og billigere.

– Vi har vist at man ved bruk av kunstig intelligens oppdager 50 prosent flere polypper ved screening. Vi tester for tiden også om kunstig intelligens kan hjelpe legen å vurdere om en polypp er forstadiet til kreft eller ikke. Dette kan redusere kostnadene ved koloskopi betydelig, sier Barua i et intervju med Aftenposten.

Kan spare samfunnet for millioner

I dag fjernes alle polypper som oppdages – også de som ikke har potensial til å utvikle seg til kreft.

Bildet kan inneholde: slips, panne, hake, hvitkrage-arbeider, offisielt.
Yuchi Mori er lege og forsker ved UiO.

– Vi tester nå om et nytt verktøy for kunstig intelligens kan hjelpe oss å se hvilke polypper som må fjernes og hvilke som kan bli værende. På den måten sparer man samfunnet for utgifter til unødvendig behandling, forklarer Mori til Aftenposten.

 

Les hele saken i Aftenposten: «Fra 2021 skal nordmenn masseundersøkes for tarmkreft. Ny teknologi kan gjøre det billigere og bedre»

Publisert 28. juli 2020 09:00 - Sist endret 8. juni 2023 12:45