Disputas: Jun Yin - Helseøkonomi

M.Sc. Jun Yin ved Institutt for helse og samfunn vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): Activity-based financing, primary care capacity, and hospital use among the elderly in Norway.

Prøveforelesning

Se prøveforelesning.

Bedømmelseskomité

  • Førsteamanuensis Anne Wenche Emblem, Institutt for økonomi, Universitetet i Agder
  • Professor Jan Erik Askildsen, Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen
  • Førsteamanuensis Øyvind Næss, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Disputasleder

  • Professor emirita Grete Synøve Botten, Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Hovedveileder

Professor Terje P. Hagen, Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo

Sammendrag

Den raske økningen i antallet eldre i Norge representerer en rekke utfordringer gjennom økt behov for primære og sekundære helsetjenester, noe som igjen resulterer i økte helsekostnader. Norske myndigheter benytter to politiske virkemidler for å kontrollere helsekostnadene, innsatsstyrt finansiering (ISF) og tilgangen på pleie- og omsorgstjenester. Målet med avhandlingen er å undersøke hvordan disse to politiske virkemidlene påvirker sykehusets ressursbruk knyttet til eldres bruk av helse- og omsorgstjenester.

I den første delen av denne studien studerer vi hvorvidt ISF påvirker liggetiden. Endringene som gjennom årene har vært på ISF satsen danner grunnlag for å analysere dette. Resultatene viser at økt ISF sats gir kortere liggetid, men at effekten for de pasientgruppene som her er analysert er marginal.

Artikkel 2 analyserer om ISF satsen påvirker reinnleggelsesraten i sykehus. Resultatene viser at ISF komponenten ikke hadde noen effekt på reinnleggelsesraten, og at pasientspesifikke faktorer var de viktigste forklaringsvariablene for å forutsi den akutte reinnleggelsesraten. 

I artikkel 3 analyserer vi sammenhengen mellom tilgang på pleie- og omsorgstjenester i kommunen og sykehusets ressursbruk. Spørsmålet vi ønsker å belyse er hvorvidt sykehusets ressursbruk vil reduseres når tilgangen på kommunale pleie- og omsorgstjenester øker. Resultatene viser at en større tilgang på pleie- og omsorgstjenester er assosiert med kortere liggetid, flere innleggelser og høyere DRG poeng i sykehus.

Kontaktperson

For mer informasjon, kontakt Stian Frammarsvik

Publisert 11. nov. 2015 14:16 - Sist endret 17. nov. 2015 14:45