Marianne Kumlin

Eldre med sammensatte helseproblem rammes ofte av sykdom, komplikasjoner ved sykdom og funksjonssvikt. Mange av disse trenger helsehjelp fra helsepersonell som arbeider på ulike nivå i helsetjenesten. Helhetlig pasientforløp som sikrer sammenhengende og god kvalitet, er et sentralt tema i samhandlingsreformen. Det viser seg imidlertid, at pasientforløp blir forstått og brukt på ulike måter både i forskning, i klinisk praksis og i retningslinjer.  

Bakgrunn

Tidligere forskning har beskrevet avgrensede deler av et pasientforløp til eldre. Studiene har blant annet fokusert på faktorer som har betydning for reinnleggelse, forhold ved innleggelse i sykehus, utskrivningsprosess, oppfølging etter utskriving, informasjonsutveksling mellom helsepersonell, koordinering og samhandling og overgang i og mellom tjenestene. Men det er fortsatt uklart hvordan pasientforløp kan forstås og beskrives når eldre med sammensatte helseproblem møter en fragmentert helsetjeneste. Pasient, pårørende og helsepersonell kan ha ulik opplevelse og forståelse av hva pasientforløp er. Det vil derfor ha en nytteverdi å få en dypere innsikt i hva som kjennetegner pasientforløp til eldre pasienter med sammensatte behov. Jeg vil i denne studien følge ulike forløp fra innleggelse i sykehus, under sykehusopphold og etter utskriving.

Mål for prosjektet

Studien har som mål å utforske hva som kjennetegner pasientforløpet til eldre pasienter med sammensatte helseproblem, og hvordan pasientforløp oppleves og forstås i et pasient-, pårørende- og helsepersonellperspektiv.

Om prosjektet

Studien har en eksplorerende design med multi case-tilnærming. Denne tilnærmingen gir tilgang til et mangfold av hendelser og erfaringer som kan bidra til å kaste nytt lys på hvordan pasientforløp kommer til uttrykk i ulike sammenhenger. Case gir mulighet til sammenligning, og å utforske forskjeller og likheter for å  identifisere viktige felles mønstre på tvers av pasientforløpene. Data vil samles inn ved gjentatte intervju og observasjoner gjennom pasientforløpet. Det innhentes registrerte data fra e-meldingssystem og pasientjournal som ytterligere belyser datamateriale fra observasjon.

Prosjektets tittel

Hva kjennetegner pasientforløp til eldre med sammensatte helseproblem.

Publisert 21. sep. 2016 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 10:11