Marianne Kollerøs Nilsen

Behovsmedisinering stiller store krav til helsepersonells kunnskap om legemidler i bruk, i tillegg til at det i stor grad må utøves faglig skjønn. Legemidler som brukes ved behov gis som respons på symptomer som oppstår hos en person, uten at det er et behov for fast legemiddelinntak. I helse- og omsorgsinstitusjoner gis disse legemidlene basert på observasjoner gjort av helsepersonell. Denne studien undersøker praksisen rundt behovsmedisinering og beslutningsprosessene som ligger bak.

Portrett

Foto: Privat

Prosjektets bakgrunn

Det er gjort en del ulike studier om bruk av behovsmedisin, men det er lite undersøkelser som er gjort på dette området i omsorgsboliger for eldre. Beslutningsprosessene i forbindelse med behovsmedisinering er det ikke funnet så mye forskning på. Bakgrunnen for å gjennomføre prosjektet er å få mer og ny kunnskap på et område som er lite belyst tidligere. For å avgrense tematikken rundt håndtering av behovsmedisiner er jeg spesielt interessert i å se på hva det er som gjør at legemidlene blir delt ut og hvilke vurderinger som gjøres, hvilken rolle helsepersonellet har og hvordan pasienten ivaretas.

Om prosjektet

I dette prosjektet vil det brukes en kombinasjon av deskriptivt og eksplorativt design. Ph.d.-prosjektet baserer seg på tre delstudier. Data samles inn gjennom fokusgruppeintervju og individuelle intervju med helsepersonell som har tillatelse til å håndtere legemidler ved behov i omsorgsboliger, og individuelle intervju med beboere i omsorgsboliger som bruker smertestillende legemidler og/eller sovemedisin.

Prosjektets mål

Hensikten og formålet med studien er å få innsikt i og kunnskap om helsepersonells praksis i forbindelse med bruk av legemidler ved behov, og hvordan denne praksisen arter seg for både tjenesteyter og –mottager. Det er et mål å diskutere hvorvidt praksis bør endres og utvikles. Mange av de avgjørelser som tas baserer seg på en «taus» kunnskap og bruk av skjønn i tillegg til fagkompetanse og evidensbasert kunnskap. Ved å beskrive og forstå praksisen rundt behovsmedisinering og beslutningstakingen på en vitenskapelig måte, kan en bidra med økt forståelse og ny kunnskap som kan tas med tilbake til praksisen.

Prosjektets tittel

Bruk av behovsmedisin i kommunale omsorgsboliger for eldre

Publisert 21. sep. 2017 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 10:01