Monica Solberg

Det er finnes lite forskning i dag på hvordan pasient og pårørende håndterer og opplever kreftomsorgen generelt, og de senere års endringer spesielt. Når en pasient blir diagnostisert med kreft er det ikke bare den som bærer diagnosen som rammes, men også familien rundt pasienten får livet endret.

Bakgrunn for prosjektet

Det skjer en tjenesteforskyvning i kreftomsorgen. Behandlingen utføres i dag oftere poliklinisk, og sykehusinnleggelsene blir færre og kortere enn det som har vært vanlig. Den som rammes av kreft tilbringer dermed mer tid hjemme og i sin private sfære og mindre i helsevesenets institusjoner. For å oppnå en mest mulig helhetlig ivaretakelse av den kreftrammede og deres familie i behandlingsforløpet er det viktig med godt samarbeid mellom alle aktører; pasient, pårørende, spesialisthelsetjenesten, fastlegen og den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Om prosjektet

Studien har et longitudinelt kvalitativt utforskende design. Studien skal følge åtte til ti familier fra stilt diagnose til ett år etter avsluttet behandling. Det blir gjort et strategisk utvalg av informanter som retter seg mot kreftpasienter ved Sykehuset Innlandet. Pasientene vil selv definere hvem som skal regnes som deres familie og inkluderes i individuelle-, familie- og fokusgruppeintervjuer.

Prosjektets mål

Prosjektet skal bidra til en bedre forståelse av kreftrammede familiers situasjon i møte med helsevesenet. Gjennom å undersøke a) hvilke ressurser familien har og tar i bruk for å møte forventninger om økt medvirkning, samt b) deres forventninger til og opplevelse av ivaretakelse når en i familien får en kreftsykdom/diagnose.

Prosjektets tittel

Medvirkning og ivaretakelse: Hvordan påvirker kreftdiagnosen familiens hverdagsliv fra diagnosen blir stilt, under behandling og ett år etter behandlingsopphør?

 

Publisert 21. sep. 2017 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 10:01