Ann Britt Sandvin Olsson

Regjeringen bygger «pasientens helsetjeneste». Kommunene oppfordres til å involvere brukere, pasienter og pårørende i dette arbeidet. Men hvordan få til et slikt samarbeid? Ansatte i kommunene sier de er usikre på det.

Foto: NK LMH

Bakgrunn for prosjektet

Vår litteraturstudie (https://doi.org/10.1016/j.pec.2020.02.028) viser at det mangler forskning om hvordan involvere brukerrepresentanter i utvikling av helsetjenester, hvilken rolle konteksten spiller, og hvilken betydning eller effekt brukermedvirkning i helsetjenesteutvikling kan ha.

Om prosjektet

Dette er et samarbeidsbasert forskningsprosjekt med et utforskende, beskrivende design. Data er generert ved å benytte en kombinasjon av kvalitative metoder, inkludert feltstudie med deltakende observasjon, fokusgruppe- og individuelle intervju. Studiens teoretiske rammeverk er knyttet til brukermedvirkning og medborgerskap, profesjonell praksis og verdier.

Prosjektets mål

Målet med prosjektet er å styrke kunnskapsgrunnlaget for hvordan brukerrepresentanter og fagpersoner kan samarbeide i utvikling av kommunale helsetjenester – og om betydning som dette samarbeidet kan ha.

PhD-prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam (https://www.dam.no). Søkerorganisasjonen er Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (https://ffo.no). Nasjonal Kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse, Oslo universitetssykehus (https://mestring.no) finansierer stillingen til medforsker i prosjektet. Prosjektets framdrift kan følges her.

Prosjektets tittel

Samarbeid om å fremme helse /

Collaboration in Primary Health Care; Context, Characteristics and Impact

Av Ann Britt Sandvin Olsson
Publisert 21. sep. 2018 00:00 - Sist endret 28. okt. 2020 11:27