Bodil Aarmo Brenne

Hva styrer sykepleieres prioriteringer og handlinger i hjemmebaserte tjenester?

Etter at helsereformer har gitt ny retning for helsetjenestene, beskrives et større press på mange nivå i kommunehelsetjenesten. Kommunene har blant annet tatt over ansvaret for flere pasienter med kroniske sykdommer som krever tverrprofesjonell tilnærming,  og antallet mottakere av helsetjenester i hjemmet har økt betraktelig.

Foto: privat

Prosjektets bakgrunn

Sykepleierne har en sentral rolle i kommunehelsetjenesten. I sykepleiernes arbeid med å koordinere og sikre kontinuitet i pasientens behandlingsløp ser det ut til at det skjer en forskyvning fra det pasientnære arbeidet til oppgaver av mer organisatorisk karakter. Til tross for at det organisatoriske arbeidet ser ut til å være svært viktig, er arbeidet lite beskrevet eller i stor grad beskrevet som et såkalt usynlig arbeid. I hjemmesykepleien er «vedtak for helsetjenester» styrende for den helse- og omsorgstjenesten brukerne mottar, men det er uklart hvordan forholdet mellom «vedtak for helsetjenester» og hvilke tjenester som gis, er.

Om prosjektet

Prosjektet har en fenomenologisk hermeneutisk tilnærming, der deltakende observasjon i hjemmesykepleien og intervju med sykepleiere og koordinerende enhet inngår. Observasjon og intervju gjennomføres i fire ulike kommuner.

Prosjektets mål

Studien søker å gå i dybden for å beskrive sykepleieres prioriteringer av arbeidet i hjemmesykepleien, med fokus på å beskrive:

  • Sykepleieres erfaringer omkring indirekte pasientarbeid vs. pasientnært arbeid i sitt daglige arbeid.
  • Hvordan sykepleiere i hjemmesykepleien forholder seg til «vedtak for helsetjenester».
  • Hva som kjennetegner samarbeidet mellom de to enhetene; «bestiller» av helsetjenester og «utfører» av helsetjenester i hjemmesykepleien.

Prosjektets tittel

 Bak avtaler og vedtak: sykepleierens usynlige arbeid i hjemmesykepleien

Av Bodil Aarmo Brenne
Publisert 21. sep. 2018 00:00 - Sist endret 28. okt. 2020 11:27