Bente Kristin Høgmo

Barselomsorgen i Norge er i endring og mor og barn har stadig kortere liggetid på sykehuset etter fødselen. Gjennomsnittlig liggetid er i dag i underkant av 3 døgn og innen få år planlegges hjemreise for friske kvinner og barn fra 4-24 timer etter fødsel. Målsettingen for barselomsorgen er blant annet å gi foreldrene støtte, bidra til en god start på tilknytningen til barnet og mestring av foreldrerollen.

Foto: privat

Prosjektets bakgrunn

Studier viser at det er positivt for foreldre og barns helse om barselomsorgen gir tett oppfølging den første tiden etter hjemkomst. Den kommunale barselomsorgen er en del av helsestasjonstjenesten og består av helsesykepleier, jordmor og allmennlege. En litteraturgjennomgang viser at det finnes studier som i noen grad belyser mødres erfaringer, mens det i mindre grad fokuseres på fedres og helsepersonells perspektiver på barselomsorg. Sett i lys av de organisatoriske endringene med tidlig hjemreise, savnes modeller med et helhetlig familieperspektiv i kommunehelsetjenesten.

Om prosjektet

Forskningsprosjektet er todelt og består av tre delstudier med to ulike tilnærminger gjennom et fenomenologisk og et syntetiserende forskningsdesign. I delstudie I (parintervju, 1-2 uker postpartum) og II (individuelle intervju, 6-7 uker postpartum) intervjues nybakte foreldre. I delstudie III gjøres en metasyntese av barselomsorgen sett fra foreldres og helsepersonells perspektiv.

Prosjektets mål

Målet med studien er å utvikle ny kunnskap som kan bidra til å styrke barselomsorgen i kommunehelsetjenesten. Basert på foreldres erfaringer og helsepersonells perspektiver på barselomsorg, er målet å utvikle en familiesentrert modell med mulighet for individuell tilpasning for barselomsorgen i kommunehelsetjenesten.

Prosjektets tittel

Familie og individuelt tilpasset barselomsorg

Av Bente Kristin Høgmo
Publisert 23. sep. 2019 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 09:52