Nina Camilla Wergeland

Tvunget psykisk helsevern kan foregå med innleggelse i institusjon, eller når pasienten bor hjemme. Mål om å redusere bruk av tvang i de psykiske helsetjenestene har vært en del av nasjonale strategier og politiske styringssignaler siden midten av 2000-tallet. Med virkning fra 1.september 2017 ble psykisk helsevernloven revidert med hensikt om å øke pasienters selvbestemmelsesrett og rettsikkerhet.

Foto: privat

Bakgrunn for prosjektet

Den 1.september 2017 ble manglende samtykke som selvstendig vilkår for å kunne bruke tvang i psykisk helsevern innført. Dette betyr at pasienter med alvorlig psykisk lidelse selv kan bestemme om de vil ta imot behandling dersom de er samtykkekompetente. Unntak fra vilkåret er pasienter som vurderes å være til fare for eget liv, eller andres liv eller helse. Endringen representerer overgang til en kompetansemodell, hvor en går bort fra fokus på diagnose, til fokus på pasienters funksjon og autonomi. Tvunget psykisk helsevern uten døgnopphold (TUD) vil si at pasienter er underlagt tvang, men bor utenfor institusjon. Pasienter under TUD kan påtvinges oppfølging og behandling som de helt eller delvis ikke ønsker. Formålet med TUD er ofte å opprettholde eller bedre pasientens funksjonsnivå ved å sikre medikamentell behandling. Lovendringen antas å være særlig aktuell for å redusere bruk av tvang overfor pasienter under TUD, fordi det ikke lenger er mulig med tvungen medikamentell vedlikeholdsbehandling.

Om prosjektet

Studien er kvalitativ med et deskriptivt og eksplorerende design, hvor fokuset er på deltakernes erfaringer og meninger. Individuelle dybde intervjue blir gjennomført med; 1) pasienter som fikk opphevet vedtak om TUD i forbindelse med lovendringen, 2) pårørende til pasienten og 3) helsepersonell som har oppfølging av pasienten. Pasienten definerer hvem som er deres pårørende og hvilket helsepersonell de samtykker til kan intervjues.

Mål for prosjektet

Formålet med studien er å undersøke pasienters, pårørendes og helsepersonells erfaringer når vedtak om TUD blir opphevet som følge av lovendringen om manglende samtykke som selvstendig vilkår for å bruke tvang. Studien fokusere på erfaringer før og etter at vedtak om TUD ble opphevet, og hvordan informantenes dagligliv og arbeidshverdag påvirkes av lovendringen.  

Prosjekttittel

Økt selvbestemmelse? Erfaringer med tvunget psykisk helsevern uten døgnopphold og pasienters medbestemmelse etter endringen av psykisk helsevernloven av 1.september 2017.

Av Nina Camilla Wergeland
Publisert 23. sep. 2019 00:00 - Sist endret 15. jan. 2021 09:55