Regina Skavhellen Aarvik

Bruken av tvang er på dagsorden i en rekke helsetjenester og i samfunnet forøvrig, men det er ingen tilgjengelig litteratur om prevalens og mulige konsekvenser av bruk av tvang ved barnetannbehandling. Forskning om helsetjenester for barn på sykehus har derimot vist at tvangsopplevelser potensielt kan skape traumer som både på kort og lang sikt kan gi fysiske og psykologiske følger for barnet.

Foto: privat

Prosjektets bakgrunn

Bruk av tvang i Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) er i svært liten grad adressert. Årsakene kan være mange, men en årsak er at det har manglet åpenhet og diskusjon knyttet til bruk av tvang. Formell tvang dekker den lovmessige siden av tvang, altså samfunnets regulering. Spesielt har begrepet samtykkekompetanse fått en betydelig plass i refleksjonene knyttet til bruk av tvang. For barn under 16 år er det foreldrene som har den formelle samtykkekompetansen. Barnets stemme kan dermed bli oversett fordi foreldre og tannleger enes om behovet for tannbehandling fremfor å styrke barnets mestringsevne.

Kull 2020

Bakgrunn: 

Integrert master i odontologi (2011-2016)

Ph.d.-institusjon:

Studien er et samarbeid mellom Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland og Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

Veiledere:

Hovedveileder: Maren Lillehaug Agdal (Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vestland)

Biveileder: Edel Jannecke Svendsen (Universitetet i Oslo)

Om prosjektet

Dette doktorgradsprosjektet har et utforskende design med hensikt å utvikle evidensbasert kunnskap om et tema det finnes lite forskningslitteratur om fra før. Prosjektet består av tre delstudier:

  • En elektronisk spørreundersøkelse som omhandler pasienters (9 åringer og 17 åringer) erfaringer med oppfølging og behandling i DOT med spesielt fokus på opplevelser av tvang ved tannbehandling.
  • En sammenlignende studie hvor journaler for 17 år gamle pasienter som rapporterer erfaring med tvang ved tannbehandling (case) og 17 år gamle pasienter som ikke har opplevd tvang (kontroll) blir sammenlignet. Denne delstudien er knyttet til spørreundersøkelsen.
  • En kvalitativ, utforskende studie blant tannleger i DOT. Fokusgruppeintervjuene har til hensikt å gi innsikt i offentlig ansatte tannlegers perspektiver på bruk av tvang ved tannbehandling av barn.

Prosjektets mål

Det overordnede målet med dette prosjektet er å utforske tvangsbruk ved barnetannbehandling i DOT i Norge ved å inkludere tannlegers perspektiver, barns- og ungdommers erfaringer og ved å undersøke ungdommenes tannhelsejournaler. 

Prosjektets tittel

Tvang ved barnetannbehandling i Norge 

Av Regina Skavhellen Aarvik
Publisert 18. sep. 2020 00:00 - Sist endret 25. mai 2021 15:47