Et reisebrev fra Roma

I mars 2017 holdt NAFALM sitt første kurs i kronikkskriving. Kurset ble holdt ved Det norske institutt i Roma, og ble ledet av journalist Simen Ekern som er bosatt i byen.

Dette var på mange måter et litt annerledes kurs. Som stipendiater og spirende forskere skal vi lære å formidle vår forskning og kunnskap til allmennheten. Det oppfordres til dette gjennom PhD-utdannelsen, men er noe som kan komme litt i bakgrunnen når data skal analyseres og artikler skrives. Innen faget er språket stringent og krav til metodisk nøyaktighet absolutt. I journalistisk tekstarbeid er prosessen en ganske annen. Det var dermed duket for en interessant kursopplevelse.

Kurset ble holdt i lokalene til Det norske institutt i Roma. Instituttet er del av Universitet i Oslo, og ligger vakkert til på Gianicolo høyden med utsikt til gamlebyen i Roma. De fleste av deltakerne bodde på et nydelig hotell rett i nærheten av instituttet.

Bildet kan inneholde: bord, datamaskin, møbler, laptop, skrivebord.Selve skrivekurset gikk over to dager. Alle hadde i forkant laget et kronikkutkast som ble utgangspunktet for det praktiske arbeidet. Simen Ekern med sin brede erfaring fra journalistfeltet, blant annet som debattredaktør i Dagbladet, frilansjournalist innen flere større aviser, og nå som skribent for Morgenbladet.viste seg som en god formidler. Han lærte oss både gjennom forelesning og i det praktiske arbeidet hvordan dette kan gjøres. Alle hadde i forkant laget et kronikkutkast som ble utgangspunktet for det praktiske arbeidet. Simen Ekern viste seg som en god formidler, og mer enn kyndig i å vise oss både under forelesning og i det praktiske arbeidet hvordan dette kan gjøres.

NAFALM studentene hadde denne gangen også selskap fra studenter fra MUNI-HEALTH-CARE, den nye forskerskolen for helse og omsorg i kommunehelsetjenesten. Det var deltakere fra Høyskolen i Molde, Aalborg Universitet i Danmark i tillegg til studenter fra Oslo. Det var også noen seniorer med på laget som ga en god balanse i gruppa. Det var interessante samtaler og diskusjoner både under kurset og over kulinariske storheter på kvelden. De fleste fikk med seg både pasta, pizza, gelato, vin og espresso i verdensklasse i løpet av oppholdet.

Som akademikere er vi ikke vant til å jobbe med tekst på denne måten, og det ble noen lattermilde eksempler på dette underveis i kurset. Vi startet med en lengre introduksjon til tema før vi satte i gang å jobbe konkret med tekster både i fellesskap og individuelt. Det viste seg en god måte å jobbe på. Samtalene fløt tidvis relativt fritt, og spant over flere felt både hva gjaldt form og innhold. Simen Ekern hadde på forhånd gitt oss en ganske konkret introduksjon med «the do’s and don’ts» og vi var mange som lattermildt måtte se sin tekst falle i både en og to av kategoriene. Selv ble jeg imponert over resultatet gruppen oppnådde i løpet av kun to dager. Kurset ble avsluttet med lesning av våre bearbeidede tekster, det hele ble både engasjert og inspirert.

Selv syntes jeg det var interessant at vi var flere faggrupper som deltok. Dette ga et innblikk i hva andre stipendiater holder på med, og det var berikende.

Lørdagen var det duket for litt sightseeing, og vi var heldige med vår norske sertifiserte guide Astrid. Hele sitt voksenliv har hun bodd i Roma, og vi vandret gjennom Palatinerhøyden og Forum Romanum med stor interesse. Proppet med historie og kultur var vi godt fornøyde, noen i gruppen viste utholdenhet og rundet det hele av med en guidet tur også gjennom Peterskirken og det Sixtinske kapell.

Jeg oppfordrer alle til å søke dette kurset ved anledning i fremtiden. Å se sitt eget arbeid litt utenfra, og ikke minst å lære hvor viktig og effektivt det kan være å jobbe med tekst og formidling, vil være en styrke i vårt fremtidige arbeid som gode akademikere og forskere.

 

Av Mina Dahli
Publisert 18. apr. 2017 13:47 - Sist endret 10. jan. 2023 13:44