På eventyr og kurs i Japan

Kjersti Nøkleby har vært på to 4-dagers-kurs i Tokyo – i epidemiologi og longitudinell analyse. Her er hennes reiserapport.

Det er School of Public Health på Teikyo Universitet som i flere år har hatt en rekke med fem kurs med forelesere fra Harvard som de kaller Harvard Special Sessions. Ved siden av mine kurs var det kurs i sosial epidemiologi, helsepolitikk og miljømedisin. Kursdeltakerne er en blanding av forskere og studenter fra Japan og andre asiatiske land.  I år åpnet de opp for deltakere som ikke er fra samarbeidsuniversitetene i Asia, og i år var det bare meg utenfra.

Jeg kom over kursene ved en på nettet - men det virket perfekt for meg: kurs jeg trengte, med høy standard, på engelsk – men i Tokyo; jeg hadde lenge hatt et ønske om å reise til Japan. Det var en langtekkelig og omstendelig søknadsprosess, men det ble raskt glemt da jeg fikk bekreftelse på plass.

Aller først reiste jeg rundt et par dager, akklimatiserte meg til all bukkingen, alle som går med kirurgiske masker, de morsomme doene, ritualene ved bading - og beundret Mt Fuji og buddistiske templer.

Epidemiologi-kurset ble undervist av Murray Mittleman, epidemiolog som forsker mest på hjertesykdom. Han gikk gjennom mye på kort tid – på fire formiddager var han gjennom så å si tilsvarende det han underviser i et fullt semesters undervisning i epidemiologi på Harvard. Jeg synes jeg fikk mye ut av kurset, men det er klart det ikke ble så mye tid til å fordøye kunnskapen. Vi skulle også lese flere artikler som hjemmelekse og kritisere/diskutere metodevalg i grupper.

Statistikk-kurset i longitudinell analyse holdt også et høyt nivå – synes jeg i hvert fall – samtidig som han gjorde det tilgjengelig. Foreleseren Garret Fitzmaurice er også professor på Harvard og har skrevet lærebok i longitudinell analyse. Fokuset var på å forstå de forskjellige metodene samt tolkninger av resultater – men det var ikke øvelser med noe statistikkprogram.

Med 8 sammenhengende dager i Tokyo ble det også godt med muligheter for utforsking av byen. Det er jo både en svimlende og intens storby med masse neon, rariteter som dyrekafeer, og bra shopping, men også templer og parker og flotte museer. Og fantastisk god mat! Jeg likte meg veldig godt, og syntes det var spennende å lære om japansk historie og kultur. Det var også sosialt med sammenkomster både arrangert av universitet og oss i mellom, og jeg hadde mange spennende samtaler med de andre deltakerne.

Etter kursene dro jeg opp i fjellene for å stå på ski og bade mer i varme kilder. Japan er kanskje det hotteste stedet i verden å stå på ski – fjellene får opptil 15 meter snø og pudderet er ekstra tørt… Jeg ble ikke skuffet.

Tusen takk til Nafalm for reisestøtten som kom godt med. Det er ny mulighet i januar neste år: det anbefales!

Emneord: Utenlandsopphold Av Kjersti Nøkleby
Publisert 13. feb. 2019 11:07 - Sist endret 22. juli 2020 10:53