Forskningsopphold i Cambridge

Rune Pedersen har vært på forskningsopphold ved University of Cambridge. Her er hans reisebrev fra oppholdet.

Bildet kan inneholde: eiendom.

Mitt doktorgradsprosjekt dreier seg om oppfølging av pasienter med hjerneslag i allmennpraksis, og er tilknyttet Allmennmedisinsk forskningsenhet i Trondheim. Prosjektet tar utgangspunkt i retningslinjen for behandling og rehabilitering av hjerneslag som kom i 2010 og belyser en rekke utfordringer knyttet til oppfølging av pasientene i allmennpraksis. I arbeidet med dette ble jeg kjent med at Primary Care Unit ved University of Cambridge driver et stort forskningsprogram på dette feltet med tittelen «Improving Primary Care After Stroke.» Etter å ha kommet i kontakt med professor Jonathan Mant og forsker Ricky Mullis i Cambridge, ble jeg invitert til å komme på til England på et forskningsopphold i september og oktober 2019.

Mens vi venter på Brexit

Forskningsoppholdet fant altså sted i tiden rett før britenes planlagte uttreden av EU, som etter planen til den noe kontroversielle statsminister Boris Johnson skulle skje to uker etter at mitt forskningsopphold var over. Norske media hadde rapportert om alt fra mathamstring til kriser og konkurs. Vel på plass i England var stemningen likevel den typisk britiske «keep calm and carry on,» selv om det ikke var vanskelig å få folk i engasjert tale om temaet. Resultatet av det hele er imidlertid ennå ikke kjent når dette skrives.

Universitetet, Colleagene og Strangeways research laboratory.

St.Johns College, Cambridge
St. Johns College, Cambridge

For den som er opptatt av Harry Potter- universet, må antakeligvis Cambridge være noe nært et arkitektonisk eldorado.  Jeg har ikke noe videre kjennskap til eventyrhelten, men filmene kunne for alt jeg vet godt ha vært innspilt med noen av universitetets bygninger som kulisser. Universitetet er det nest eldste i den engelsktalende verden, består av 31 Colleges og daterer seg tilbake til år 1209, bare Oxford er enda eldre. Cambridge kan på sin side skilte med flere nobelprisvinnere: 117 i tallet. Etter å ha blitt litt svimmel av alt dette, møtte jeg første dag på Strangeways Research Laboratory. Der ble jeg mottatt av Jonathan og Ricky og kom raskt inn i kollegiet og i instituttets rytme. Primary Care Unit er delt inn i ulike grupper med ulike forskningsfokus, slik som vaskulære problemstillinger, palliasjon eller kreft. Enheten har vokst de siste årene, og det har gitt behov for større lokaler. Gruppene er nå fordelt på to nærliggende bygninger. Alle sammen møtes ukentlig, hver tirsdag kl 15 til «Tea at three.»  Dette er en sammenkomst hvor gruppene oppdaterer hverandre på eventuelle nyheter og hvor nye fjes presenteres.

Uten unntak møtte jeg engasjerende og hyggelige kolleger som mer enn gjerne ville dele erfaringer. Det ble mange givende møter og samtaler. Universitetet er stort og berømt, men disse folka har begge beina på jorda, tonen er jovial og omgangsformen er til forveksling lik den jeg er vant med fra AFE i Trondheim.

Fritid i Cambridge

Cambridge har et godt utvalg av tilbud innen kultur og serveringssteder. Tilbudet er såpass omfattende at man går ikke tom for nye muligheter i løpet av et noen ukers langt forskningsopphold. For den som likevel vil forlate byen i helgene, er det gode togforbindelser. Reisetiden til Kings Cross Station, midt i London, er under en time. For en nordmann er kanskje ikke naturen veldig spennende, det er nemlig nesten helt flatt i Cambridge. Kulturlandskapet er uansett flott, det ligger veldig godt til rette for sykling.

Den siste uka av oppholdet var jeg så heldig å få familien min på besøk. Byen er barnevennlig og med eventyrstemningen som omspinner mange av de gamle bygningene, så er det nok av inntrykk og minner å ta med hjem også for de minste.

Oppholdet har gitt nye kontakter, nye innsikter og inspirasjon til videre arbeid både hjemme og ute. Tusen takk til Nasjonal forskerskole i allmennmedisin som har gjorde dette oppholdet mulig.

 

Hilsen

Rune

Emneord: Utenlandsopphold Av Rune Pedersen
Publisert 25. okt. 2019 10:37 - Sist endret 22. juli 2020 10:49