Jørgen Breivold

Målet med prosjektet å få mer kunnskap om hvordan allmennleger håndterer nye utfordringer knyttet til portvaktrollen og hva som trengs for å møte disse utfordringene.

Bildet kan inneholde: person, hake, panne, menneskelig, fjell.

Prosjektets mål:

Prosjektet består av tre delstudier som skal besvare følgende tre spørsmål:

  1. Hvilke betingelser trenger allmennleger for å utøve god klinisk praksis i konsultasjoner der de opplever at pasienter stiller urimelige krav?
  2. Hvilke erfaringer og holdninger har norske allmennleger til pasienter med privat helseforsikring når de ønsker henvisning uten faglig begrunnelse?
  3. Hvilke erfaringer har norske allmennleger med faglige anbefalinger i kampanjen Gjør kloke valg som har til hensikt å støtte legene i utøvelsen av portvaktrollen?

Om prosjektet:

Første del er en kvalitativ studie der jeg intervjuet norske allmennleger i fokusgrupper om hvilke betingelser de mener må ligge til grunn for at de kan utøve god klinisk praksis når de opplever at pasienter stiller urimelige krav i konsultasjoner.  Andre og tredje del er kvantitative studier, som nettbaserte spørreundersøkelser blant norske allmennleger. Den ene har til hensikt å avklare nærmere hvilke holdninger og erfaringer som spiller inn når fastleger velger å henvise pasienter med privat helseforsikring uten at det foreligger faglig indikasjon for dette. Den siste undersøkelsen vil  både kartlegge allmennlegers erfaringer med Gjør Kloke Valg-kampanjen, og spesielt NAFs anbefaling om ikke å henvise pasienter med helseforsikringer uten faglig begrunnelse. Gjennom å gjenta utvalgte spørsmål fra delstudie 2  blir studie 3 delvis en effektstudie for å se om kampanjen har hatt ønsket effekt i styrking av fastlegers portvaktsrolle for å motvirke overdiagnostikk/overbehandling.

Prosjektets bakgrunn:

Allmennleger er betrodd et samfunnsoppdrag gjennom en portvaktrolle som kontrollerer befolkningens tilgang til offentlige helse- og velferdstjenester. Portvaktrollen presses imidlertid fra flere hold, blant annet fra myndigheter, teknologiens muligheter, samfunnets økende forventninger og endrede holdninger til helsevesenet, men også gjennom allmennlegenes arbeidsbetingelser. Portvaktfunksjonen utfordrer lege-pasient-forholdet ikke minst i situasjoner der pasienter etterspør helsetjenester uten faglig indikasjon, eller kommer med krav som allmennlegen opplever som urimelige. Unødvendig utredning og behandling medfører sløsing av ressurser og kan påføre pasientene betydelig skade. Det er en klar tendens til økende medisinsk overaktivitet i dagens samfunn, noe som skaper nye dilemmaer for allmennlegene.

Hvis helsevesenet i framtiden fortsatt skal være tuftet på at allmennleger har en aktiv portvaktfunksjon, er det behov for mer kunnskap om utfordringene som allmennlegene opplever, og hva som trengs for å utføre samfunnsoppdraget som portvakt. Jeg håper derfor PhD-prosjektet kan gi en oppdatert og nyansert beskrivelse av hvordan allmennlegene håndterer portvaktsrollens komplekse utfordringer. Videre ønsker jeg å avklare nærmere hvilke betingelser og endringsstrategier som kan være hensiktsmessige for at portvaktrollen på en bærekraftig måte skal fortsette å være et viktig premiss i helsetjenesten.

Prosjektets tittel:

Nye utfordringer for den allmennmedisinske portvaktrollen

Publisert 2. nov. 2020 11:43 - Sist endret 2. jan. 2023 14:34