Eli Kristiansen

Prosjektet samler kunnskap om e-konsultasjoner med fastlegen, både video- og tekstkonsultasjoner.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, kinn, smil, hake.

Om prosjektet:

Fokus i prosjektet er å undersøke bruken og omfanget av e-konsultasjoner og hvilke konsekvenser implementeringen og bruken av e-konsultasjoner har for både helsesystemet, pasientene og fastlegene. Prosjektet skal videre undersøke om e-konsultasjoner styrker eller svekker visjonen om å gi lik tilgang til helsehjelp for alle.

Ph.d-prosjektet er del av det større prosjektet “The large-scale implementation of e-consultations with the GP. A mixed-methods evaluation of the impact on health system, GPs and patients” finansiert av Norges forskningsråd.   

Prosjektets mål:

Målet med prosjektet er å undersøke bruken og omfanget av e-konsultasjoner (video og tekst) med fastlegen og hvilke fordeler og/ eller ulemper bruken har for helsevesenet, fastleger og pasienter.

  • Helsevesen:
    Prosjektet skal studere adopsjon og bruk av e-konsultasjoner i Norge over tid (før, under og etter covid-19-pandemien).
  • Fastlegene:
    Prosjektet skal utforske hvordan ulik organisering av e-konsultasjoner på legekontoret påvirker arbeidsmengden for fastlegene og tilgjengeligheten for pasientene.
  • Pasientene:
    Prosjektet skal undersøke pasientenes årsaker til, og konsekvensene av å bruke eller ikke bruke e-konsultasjoner med fastlegen.

Prosjektets bakgrunn:

Bruk av e-konsultasjon med fastlegen økte enormt under covid-19-pandemien. Da samfunnet stengte ned ble e-konsultasjonsformer tatt i bruk for å opprettholde tilgang til fastlegene. E-konsultasjon med fastlegen er en felles betegnelse på sikker video- eller tekstkonsultasjoner som alternativ til fysisk oppmøte på fastlegekontoret. Det eksisterer få studier om stor-skala implementering av e-konsultasjoner med fastlegen, men forskning viser at e-konsultasjoner har potensiale til å gi økt effektivitet, tilgjengelighet og kvalitet i møtet mellom pasient og lege. Samtidig har innføringen av e-konsultasjoner skapt bekymring for uventede konsekvensene i form av svekket klinisk sikkerhet og dårligere kommunikasjon, og risiko for ulikhet i tilgangen til fastlegen for de ulike pasientgruppene.

Prosjektets tittel:

Bruk av og konsekvenser av e-konsultasjoner med fastlegen

Faglig bakgrunn:

Økonom

Hjemmeuniversitet:

Universitet i Tromsø

Veiledere:

Paolo Zanaboni, Trine Bergmo, Bjarne Austad, Helen Atherton

 

 

 

 

Publisert 12. apr. 2022 10:53 - Sist endret 2. jan. 2023 14:49