Jonas Nordvik Dale

Prosjektet ser på hvordan primærhelsetjenesten har håndtert Covid19-pandemien, og hvordan pasienters bruk av helsetjenester har endret seg under pandemien.

Bildet kan inneholde: klær, panne, nese, hår, yttertøy.

Om prosjektet:

Covid-19 pandemien i Norge blir i stor grad håndtert i primærhelsetjenesten av fastlegene og legevaktene. Konsekvensene et globalt utbrudd har for primærhelsetjenesten er vist under tidligere influensapandemi. Kunnskap om primærhelsetjenestens håndtering av covid-19, pasienters helsetjenestebruk samt risiko for alvorlige utfall, kan brukes til å forberede fremtidige utbrudd av smittsom sykdom og effektivisere pasienthåndteringen. 

For å møte pandemier er det behov for kunnskap på to nivåer:

1. Systemnivå

2. Individ-nivå

Disse spørsmålene skal besvares ved å innhente spørreskjemadata fra alle legevaktene i Norge, og ved å koble flere sentrale helseregistre med data om bruk av helsetjenestene, diagnose og sykdomsutfall: Kommunalt pasientregister (KPR), Norsk pasientregister (NPR) Norsk intensiv- og pandemiregister (NIPaR), Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) og Dødsårsaksregisteret (DÅR). Folkeregisteret gir i tillegg informasjon om alder, kjønn, innvandrerstatus, utdanning, inntekt og bosted.

Prosjektets mål:

Formålet med dette prosjektet er å undersøke hvordan primærhelsetjenesten har håndtert covid-19 utbruddet i Norge og hvordan pasienters bruk av helsetjenester har endret seg under pandemien. Vi ønsker også å belyse covid-19 pasienters forløp med særlig vekt på forløp i primærhelsetjenesten.

Prosjektets bakgrunn:

Pandemiutbruddet mars 2020, med påfølgende opprettelse av prosjektet CONOPRI med utspring fra NORCE og UiB

Prosjektets tittel:

Covid-19 pandemien i Norge: Primærhelsetjenestens håndtering av pandemien og pasienters bruk av helsetjenester.

Faglig bakgrunn:

Fastlege og kommuneoverlege. Spesialist allmennmedisin og spesialist samfunnsmedisin

Hjemmeuniversitet:

UiB

Veiledere:

Valborg Baste, Tone Morken, Knut Eirik Ringheim Eliassen

Publisert 12. apr. 2022 10:46 - Sist endret 2. jan. 2023 14:51