Marius Johansen

Prosjektets mål er å forbedre forebygging, oppfølging og hjelpetiltak rettet mot av kvinner med endometriose og deres partnere.

Bildet kan inneholde: panne, smil, øyenbryn, skjegg, kjeve.

Om prosjektet:

Doktorgradsavhandling basert på to studier: registerstudie med data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) og Medisinsk fødselsregister (MFR) og en kvalitativ studie av partnere til kvinner med endometriose i Norge. I registerstudien undersøker vi om kvinner med endometriose i Norge har økt risiko for komplikasjoner som kan forebygges, før, under og etter svangerskapet. Gjennom kvalitative dybdeintervjuer av partnere til kvinner med endometriose søker vi økt innsikt og forståelse av en gruppe pårørende til pasienter med kronisk sykdom, som ikke har blitt undersøkt tidligere i Norge. Hvilken informasjon, støtte og involvering har de behov for i møte med helsevesenet, og hvordan de ønsker at denne kunnskapen bør formidles?

Prosjektets bakgrunn:

Endometriose er vanlig, men har vært lite kjent hos helsepersonell og i den generelle befolkningen. Dette har ført til at mange ikke får en optimal utredning, behandling og oppfølging. Kvinner med endometriose har ofte betydelige smerteplager, som over tid kan bli kroniske, og mange rammes av infertilitet. Kvinnene som oppnår å bli gravid har økt risiko for å bli rammet av svangerskapsrelaterte komplikasjoner. Både pasientene og deres partnere opplever ofte utfordringer med alt fra seksualitet, intimitet, kommunikasjon, arbeidsliv, økonomi, sosialt liv, fritidsaktiviteter og til å få hverdagslivet til å gå opp. Dette kan føre til nedsatt livskvalitet og dårligere fysisk og psykisk helse for begge parter. For leger og helsepersonell kan det være utfordrende å hjelpe pasienter og partnere med en så kompleks og sammensatt tilstand.

Prosjektets tittel:

Improving healthcare for Norwegian women with endometriosis and their partners.

Faglig bakgrunn:

Lege med særlig interesse for seksuell og reproduktiv helse. Tidligere medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, allmennlege på Lillestrøm legesenter, assistentlege på Kvinneklinikken ved Bærum Sykehus, redaktør for Metodebok for seksuell helse, fagansvarlig i Store norske leksikon, Juntafil på NRK P3, Medisinernes seksualopplysning (MSO), SUSS-telefonen og foreleser ved UiT Norges arktiske universitet, NTNU Trondheim, Høgskolen i Molde, NTNU Ålesund, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Sørøst-Norge, OsloMet og VID vitenskapelige høgskole. Har bistilling som lege på Nydalen helsestasjon for ungdom, fastlegevikar på Lillestrøm legesenter og underviser medisinstudentene i Oslo på modul 1, 5 og 7.

Hjemmeuniversitet:

Universitetet i Oslo

Veiledere:

Professor Tone Kristin Omsland ved HELSAM på UiO, førsteamanuensis May-Lill Johansen ved Institutt for Samfunnsmedisin på UiT Norges arktiske universitet og Anne Olaug Olsen, overlege ved FHI og førsteamanuensis ved HELSAM på UiO.

 

Publisert 1. aug. 2022 11:31 - Sist endret 2. jan. 2023 14:46