Siri Dalsmo Berge

Prosjektets tema er samlivsproblemer på fastlegekontoret

Bildet kan inneholde: briller, panne, briller, nese, ansikt.

Om prosjektet

Prosjektet er delt i tre deler.

Del 1: Tverrsnittsstudie hvor pasienter på venterommet på 70 forskjellige legesentre fylte ut et spørreskjema med spørsmål relatert til samliv og parforhold og i hvilken grad de har snakket med fastlegen om parforholdet sitt.

Del 2: Fokusgruppestudie hvor fastleger ble intervjuet om sine erfaringer fra å snakke med pasienter om samlivsproblemer i konsultasjonene.

Del 3: Dybdeintervjuer av pasienter som fortalte om sine erfaringer med å snakke med fastlegen om parforholdet sitt.

Prosjektets mål

Målet med prosjektet er å kartlegge omfanget av samlivstema i fastlegekonsultasjonene, finne kjennetegn på de pasientene som ønsker å snakke med fastlegen om samlivsproblemer og utforske hvilke erfaringer fastleger og pasienter har med å snakke om samliv og parforhold i fastlegekonsultasjonene.

Prosjektets bakgrunn

Gode nære relasjoner er viktig for god helse, og parforholdet er for mange voksne den næreste relasjonen de har. Tilfredshet i parforholdet er relatert til lavere dødsrisiko og gir en viss beskyttelse mot kardiovaskulær sykdom og lavere risiko for infeksjoner i svangerskapet. Assosiasjonen mellom samlivskvalitet og depresjon er velkjent.

Fastlegene møter 70% av befolkningen i 15 millioner konsultasjoner hvert år. Det betyr at de fleste møter fastlegen sin regelmessig. Kunnskapen om at livsbelastninger, helseproblemer og sykdom henger sammen er stadig økende, og i en helhetlig tilnærming til pasientenes symptomer og plager, hører også kartlegging av relasjonell helse med. Samlivshistorie og vurderinger rundt kvaliteten på de næreste relasjonene er en viktig del av dette, og fastlegen har en sentral rolle i å hjelpe pasientene å forstå og gi mening til disse sammenhengene.

Det mangler kunnskap om hvordan fastlegen forholder seg til samlivstema i dag, og det er derfor behov for å få frem ny kunnskap på feltet med data hentet fra allmennmedisinen der disse samtalene foregår.

Prosjektets tittel

Samlivsproblemer på fastlegekontoret

Faglig bakgrunn

Fastlege (Arendal Kommune), spesialist i allmennmedisin. Parterapiutdanning. Universitetslektor UiO. Arbeidet som helsestasjonslege, skolelege, fengselslege og lege i feltsykepleien. Arbeidet som lege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling Sørlandet Sykehus.

Hjemmeuniversitet

Universitetet i Bergen

Veiledere

Thomas Mildestvedt (Førsteamanuensis, UiB), Mette Brekke (Professor, UiO), Eivind Meland (Professor Emeritus, UiB)

Publikasjoner

Siri D Berge, Mette Brekke, Eivind Meland, Thomas Mildestvedt, How do general practitioners handle couple relationship problems in consultations? A focus group study, Family Practice, 2022;, cmac010, https://doi.org/10.1093/fampra/cmac010

Siri Dalsmo Berge, Eivind Meland, Mette Brekke, Gunnar Tschudi Bondevik, Frode Thuen, Thomas Mildestvedt, Couple relationship problems—a task for the general practitioner? A cross-sectional survey from Norway, Family Practice, Volume 38, Issue 2, April 2021, Pages 115–120, https://doi.org/10.1093/fampra/cmaa093

Publisert 27. apr. 2022 10:28 - Sist endret 2. jan. 2023 13:23