Gunhild Nytrøen

Prosjektet ønsker å se på hvordan fastlegene i samarbeid med spesialisthelsetjenesten kan bidra til at personer som er utsatt for alvorlige ulykker unngår å utvikle et langvarig opioidbruk. 

Bildet kan inneholde: smil, kjeve, lykkelig, hals, rynke.

Prosjektets bakgrunn:

Personer som utsettes for alvorlige ulykker står i fare for å utvikle et langvarig opioidbruk. Mange pasienter opplever tilbakeføring til normal hverdag etter skaden som vanskelig. De kan føle seg overlatt til seg selv uten en plan for oppfølging og nedtrapping av sterke smertestillende medisiner. Fastlegene føler ofte at de ikke blir involvert når pasientene skrives ut fra sykehuset og at oppfølging og nedtrapping av sterke smertestillende medisiner blir vanskelig. Opioider er nyttige i den akutte fasen etter alvorlige skader, men det er viktig å ha fokus på hva som er trygg og god smertebehandling i den videre fasen. Opioidkrisen i USA er en alvorlig nasjonal helsekrise. I Norge har forbruket av sterke opioider økt de siste årene.

Prosjektets mål:

Vi ønsker å undersøke om en smerte- og samhandlingsplan (SOS-plan) på sikt vil gi lavere forbruk av opioider og føre til bedre hverdagsmestring og livskvalitet for pasienter etter alvorlig skade, sammenlignet med standard behandling. SOS-plan inkluderer en plan for nedtrapping av opioider, tidlig kontakt og oppfølging hos fastlegen samt muligheten for et tettere samarbeid mellom fastlege og spesialisthelsetjenesten.  Vi vil også gjennom en kvalitativ delstudie undersøke om intervensjonen oppleves håndterbar og nyttig for fastlegene i oppfølgingen av disse pasientene.

Om prosjektet:

Prosjekt er et allmennmedisinsk delprosjekt som er en del av forskningsprosjektet IPOT (Injury Prevention and Outcomes following Trauma). Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom to klinikker ved OUS (Akuttklinikken og Ortopedisk klinikk), Folkehelseinstituttet og Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo (UiO). Studien er designet som en prospektiv registerstøttet randomisert kontrollert studie (R-RCT) for å evaluere effekt av intervensjonen SOS-plan. Pasienter vil rekrutteres fra Ortopedisk avdeling, OUS. For den kvalitative delstudien planlegges fokusgruppeintervjuer med en semistrukturert tilpasset intervjuguide som vil omhandle tema av relevans for den opplevde praktiske nytten og håndterbarheten av intervensjonen.

Vi tar sikte på tre artikler i internasjonale fagfellevurderte tidsskrifter og her er våre arbeidstitler på engelsk:

Paper I: “The effect of a pain and coordination plan on opioid use in patients with accidental injuries 6 and 52 weeks after discharge. A register-supported randomized controlled trial.”

Paper II: “The effect of a pain and coordination plan on pain and disability in patients after accidental injuries. A register-supported randomized controlled one-year follow-up trial.”

 Paper III: “A useful tool in the box? Participating GPs’ experiences and attitudes towards implementation of a pain and coordination plan in patients after accidental injuries. A qualitative focus group interview study. “

Faglig bakgrunn:

Spesialist i allmennmedisin, fastlege i Lillestrøm kommune. Utdannet gruppeveileder for allmennleger i spesialisering (ALIS).  Emnekursholder i individuell veiledning og supervisjon i regi Alis kontorene. Underviser medisinstudenter ved UiO. Tidligere arbeidet ved Kvinneklinikken, Sykehuset Østfold.

Prosjektets tittel:

Kan en smerte- og samhandlingsplan (SOS-plan) ved utskrivning etter alvorlig skade gi redusert opioidbruk og økt livskvalitet? En randomisert kontrollert effektstudie og en kvalitativ fokusgruppestudie av deltakende fastleger.

Veiledere:

Trygve Skonnord, Bård Natvig og Holgeir Skjeie, Avdeling for allmennmedisin, HELSAM, UiO.
Lene B. Solberg, Ortopedisk klinikk, OUS.

Hjemmeuniversitet:

Universitet i Oslo

Publisert 21. sep. 2022 11:00 - Sist endret 2. jan. 2023 13:19