Kristian Bandlien Kraft

Målet med prosjektet er å undersøke om dagens stykkprisfinansiering av fastlegeordningen kan ha noen utilsiktede konsekvenser for pasienter og samfunn.

Bildet kan inneholde: panne, smil, erme, kjole skjorte, lykkelig.

Om prosjektet:

Denne doktorgradsavhandlingen består av tre artikler og er tilknyttet et større prosjekt om samme tema ved Folkehelseinstituttet. Den første artikkelen vil bruke fokusgruppeintervjuer til å utforske norske fastlegers oppfatninger og forståelse av relasjonen mellom portvokterrollen og finansiering av egen praksis. Den andre artikkelen vil benytte registerdata til å undersøke om og på hvilken måte fastlønnede fastleger og næringsdrivende fastleger skiller seg fra hverandre i takstbruk. Den tredje artikkelen vil også benytte registerdata til å undersøke om fastleger som endrer finansieringsmodell også endrer atferd knyttet til forskriving av antibiotika og avhengighetsskapende medisiner, sykemelding eller henvising til spesialisthelsetjenesten.

Prosjektets bakgrunn:

Majoriteten av fastleger er selvstendig næringsdrivende og det meste av deres inntekt basert på antall konsultasjoner og prosedyrer gjennomført (stykkprisfinansiering). Dette systemet er blant laget for å øke volumet av helsetjenester ved at fastleger får insentiver til å utføre mange konsultasjoner. En slik produktivitetsøkning kan likevel også tenkes å føre til unødvendig bruk av helseressurser og i verste fall til økte helseplager og sykdom gjennom overdiagnostisering og overbehandling.

Fastleger har en viktig rolle som portvoktere på vegne av storsamfunnet. Portvokteroppgaver består blant annet i å regulere tilgang til antibiotika og avhengighetsskapende medisiner, og til sosiale velferdsordninger som sykmeldinger. Dagens stykkprisfinansieringsmodell gir insentiver til å ha et høyt antall konsultasjoner. Mange korte konsultasjoner kan tenkes å gå på bekostning av legens portvokterfunksjon, da det kan være raskere å imøtekomme et ønske om for eksempel sykmelding eller antibiotika enn å bruke tid på å finne andre løsninger. Dette vil undersøkes empirisk i denne avhandlingen.

Prosjektets tittel:

Utilsiktede konsekvenser av stykkprisfinansiering av fastlegeordningen

Faglig bakgrunn:

Statsviter fra UiO. Har arbeidet med statistikk og forskning om sammenhengen mellom sosioøkonomi og COVID-19 ved FHI.

Hjemmeuniversitet:

Universitetet i Oslo

Veiledere:

Kristian Amundsen Østby (FHI), Arnstein Mykletun (FHI) og Henrik Vogt (UiO).

Publisert 8. aug. 2022 14:38 - Sist endret 2. jan. 2023 15:25