Marianne Natvik

Prosjektet har som mål å kartlegge om kvinner i Norge i dag har et udekket behov for informasjon om overgangsalderen, hvordan et eventuelt behov kan møtes og fastlegens rolle i dette.

Bildet kan inneholde: smil, erme, øyevipper, lykkelig, mønster.

Om prosjektet:

Doktorgradsprosjektet er et mixed-method-prosjekt med tre datainnhentinger.

Del 1: Hvilket informasjonsbehov har kvinner om overgangsalderen? Kvantitativ studie med spørreskjema til kvinner 30-60 år, som deles ut på venterommet på legesentre i hele SørØst-Norge. Vi spør om kvinnene har/hadde ønske om informasjon om overgangsalderen, gjennom hvilken kilde og når, og setter søkelys på hvilken rolle fastlegen har i dette.

Del 2: Dypdykk i kunnskapsbehovet til den menopausale kvinnen. Kvalitativ studie med dybdeintervjuer av kvinner i overgangsalderen. Fokus på hvilken informasjon hun hadde i forkant, om det var noe hun skulle ønske hun hadde visst og hvordan hun tenker hun kunne fått bedre hjelp til et eventuelt informasjonsbehov. 

Del 3: Fastlegens syn på sin rolle i informasjonsformidling til kvinnen i overgangsalderen. Kvalitativ studie med fokusgruppeintervjuer av fastleger i Norge, der legene kan dele sine erfaringer og tilnærminger til informasjonsformidling til kvinnen i og eventuelt før overgangsalderen.

Prosjektets mål:

Prosjektet har som mål å kartlegge om kvinner i Norge i dag har et udekket behov for informasjon om overgangsalderen, hvordan et eventuelt behov kan møtes og fastlegens rolle i dette. Det er et ønske å finne ny kunnskap som kan bidra til å bedre omsorgen rundt overgangsalderen.

Prosjektets bakgrunn:

Overgangsalderen er en periode som kan prege kvinners livskvalitet. Opplevelsene påvirkes av symptomer, hennes holdninger og kunnskap om perioden og hjelpen hun får om hun oppsøker lege. I vårt samfunn er det ingen organisert informasjonsformidling knyttet til overgangsalderen. Ingen forbereder kvinnen på symptomene, variasjonen i symptombildet og mestringsstrategier. Det er opp til kvinnen å oppdatere seg, om hun ønsker det. Mange kvinner får ikke informasjon om overgangsalderen før de eventuelt oppsøker hjelp når de får symptomer. Tidligere studier har vist at forkunnskap kan gi mindre usikkerhet, bedre forståelse av endringer som skjer og kan positivt påvirke hennes holdning til og opplevelse av overgangsalderen.

Det mangler kunnskap om hvilken informasjon kvinnene ønsker seg, hvordan, når og hvorfor. Vi vet ikke hvordan kvinner i Norge i dag tilegner seg kunnskap om overgangsalderen og om de finner informasjon som hjelper dem. Hvilken rolle kvinnen opplever at fastlegen har og bør ha og hvilken rolle fastlegen selv tar ovenfor kvinnen i overgangsalderen er også ukjent.

Faglig bakgrunn:

Lege, spesialist i allmennmedisin med stort hjerte for kvinnehelse. Tidligere jobbet på Kvinneklinikken Ahus, Fødeavdelingen Rikshospitalet, som kommunelege i Lærdal og fastlege på Markveien legesenter i Oslo. Holder foredrag og arrangerer kurs innen gynekologi, stressmestring og egenomsorg. Arbeider i bistilling som lege på Grünerløkka helsestasjon for ungdom i Oslo, som fastlegevikar i Lærdal og underviser medisinstudenter ved Universitetet i Oslo.

Prosjektets tittel:

Informasjon om overgangsalderen – kvinnens behov og fastlegens rolle

Hjemmeuniversitet:

Universitetet i Oslo

Veiledere:

Mette Brekke, Bjørn Gjelsvik, Holgeir Skjeie, Siri Vangen (professor ll, Leder Nasjonalt senter for Kvinnehelseforskning, OUS)

Publisert 8. aug. 2022 13:44 - Sist endret 2. jan. 2023 15:27