Cathrine Christiansen

Prosjektet «behandling av akne i norsk allmennpraksis» ønsker å beskrive oppdatert forskrivningspraksis for aknebehandling samt å svare på om det er trygt at fastleger forskriver isotretinoin. Prosjektet består av tre delstudier som vil inngå i en ph.d.-grad.

Om prosjektet

Hovedmålsetning med studien er å bidra med kunnskap som gjør flere fastleger i stand til å håndtere akne på en bedre måte. Det er ønskelig å gi en oppdatert populasjonsbasert oversikt over behandlingen av akne i Norge i dag med vekt på fastlegens rolle i forskrivning av lokalbehandling, systemisk antibiotika og isotretinoin. Vi ønsker også å beskrive ulike behandlingsforløp og se hva som karakteriserer pasientene som får de ulike forløp, samt se hva som karakteriserer leger som forskriver isotretinoin sammenliknet med de som ikke gjør det. Til sist ønsker vi å svare på om det er like trygt at fastleger initierer isotretinoin med tanke på alvorlige uønskede hendelser som når hudlege initierer behandlingen.

Prosjektets bakgrunn

Acne vulgaris (akne) er vanlig i befolkningen og er en vanlig kontaktårsak i allmennpraksis. 85 % av ungdom opplever akne og 15-20 % opplever moderat til alvorlig akne. Ungdom med akne rapporterer mer angst og depresjon enn sine jevnaldrende. Langvarig per oral antibiotikabehandling er veletablert behandling. Det brukes mer og lengre kurer for akne enn anbefalt, samtidig som det er et økende problem med antibiotikaresistens i verden, og et globalt mål om riktigere og mer presis antibiotikabruk. Isotretinoin er også veletablert behandling for akne, men behandlingen har mye bivirkninger og var tidligere forbeholdt hudleger å forskrive. I Norge kan fastleger forskrive isotretinoin, men omfanget av dette er lite kjent. Vi trenger utfyllende informasjon om fastlegers forskrivning av isotretinoin og hvilke fastleger som forskriver isotretinoin, slik at flere fastleger kan settes i stand til å håndtere denne oppgaven. Antibiotikabruk i Norge generelt har de seneste årene gått ned, men vi vet ikke om det også gjelder antibiotika ved akne. Vi vet heller ikke om fastleger som foreskriver isotretinoin foreskriver mindre antibiotika mot akne. Det er ukjent om det er flere tilfeller av uønskede hendelser/bivirkninger med isotretinoin når fastlege initierer behandlingen.

Delprosjekter

Delstudie 1 er en kvantitativ deskriptiv studie av forskrivningsdata for aknebehandling i Norge i perioden 2012-2019 med oversikt over hvor mye som forskrives, i hvilke kombinasjoner, og hvor mange fastleger som forskriver isotretinoin. Her bruker vi data fra KUHR-databasen, Reseptregisteret og Fastlegeregisteret. 

Delstudie 2 har som målsetning å beskrive ulike behandlingsforløp for pasientene og se om vi finner prediktorer for ulike forløp. Vi ønsker å undersøke om det er forskjellige forløp avhengig av om pasientene har fastleger som initierer isotretinoin eller ikke. Samt å se om fastlegers forskrivning av isotretinoin påvirker deres forskrivning av antibiotika. Her vil vi benytte registerdata fra KUHR-databasen, Norsk pasientregister, Reseptregisteret, Fastlegeregisteret og SSB.

Med delstudie 3 ønsker vi å si om isotretinoinforskrivning fra fastleger er like trygt som isotretinoinforskrivning fra hudleger. Vi vil se om det er noen økt forekomst av suicid, psykiatriske innleggelser, eller graviditet under isotretinoinbehandling som fastlegen har initiert. Her vil vi bruke registerdata fra KUHR-databasen, Norsk pasientregister, Reseptregisteret, Fastlegeregisteret, Abortregisteret, Medisinsk fødselsregister og Dødsårsaksregisteret.
 


Prosjektets tittel

Behandling av akne i norsk allmennpraksis: fastlegens rolle i bruk av lokalbehandling, systemisk antibiotika og isotretinoin.

Faglig bakgrunn

Cand.med. UiO 2008. Spesialist i allmennmedisin fra 2016. Fastlege.

Hjemmeuniversitet

Universitetet i Oslo

Veiledere

Louise Emilsson, Sigurd Høye, Morten Lindbæk, Jon Anders Halvorsen

Publisert 16. okt. 2023 10:05 - Sist endret 16. okt. 2023 10:11