Christine Agdestein

Prosjektet har som hovedmål å bidra med ny kunnskap som gjør at fastleger kan tilby kvinner kunnskapsbasert, personsentrert oppfølging etter fødsel

Prosjektets bakgrunn

Det er begrenset med kunnskap og forskning på barselomsorg, blant annet vedrørende kvinnenes opplevelse, forventninger og behov. Kvinnehelseutvalget understreker at barseloppfølgingen av mor må styrkes. Barselomsorgen må tilpasses kvinners behov. Behovene må derfor kartlegges. Fastlegen er sentral i svangerskaps- og barselomsorgen i Norge. Det må forskes på barselomsorgen på legekontoret.

 

Delstudier

  • Studie 1 er en retrospektiv spørreskjemaundersøkelse som kartlegger kvinners forventninger til og erfaringer med barselkontrollen hos fastlege. Studien kartlegger hvilke tema som ble diskutert på kontrollen, hvilke undersøkelser som ble gjort og hvor viktig disse var for kvinnene. Vi har spurt om forslag til forbedringer av kontrollen. Studien kartlegger andelen som gar til barselkontroll og årsaker til at enkelte ikke har vært til kontroll.
  • Studie 2 er en kvantitativ, populasjons-basert kohortstudie som skal kartlegge kvinners helsetilstand etter fødsel i en normalpopulasjon. Datamaterialet er HUNT4, koblet med medisinsk fødselsregister. Kvinner ønsker mer informasjon fra legen sin om vanlige helseplager og seksuell helse etter fødsel. Seksuell helse påvirkes av mange faktorer. Vaginale rifter og smerter kan påvirke, likedan søvn, psykisk helse og forhold til partner. Vi vil undersøke potensielle sammenhenger mellom seksuell helse og paritet, forløsningsmetode, fødselskomplikasjoner, inkontinens og amming. Vi vil undersøke selvopplevd generell helse, søvn, utmattelse, depresjon og angst etter fødsel, og disse variablenes assosiasjon med seksuell helse.
  • Studie 3 er en kvalitativ co-designstudie, der vi utvikler og piloterer et verktøy for persontilpasset barselkontroll hos fastlegen, der kvinnen før konsultasjonen setter opp en prioritert liste over tema og undersøkelser som er viktig for henne. Listen blir utgangspunkt for konsultasjonen hos fastlegen. Verktøyet skal evalueres av kvinner og leger. Hovedmålet er a forbedre kvinners tilfredshet med barselkontrollen ved at helsehjelpen tilpasses deres behov, og gi praktisk støtte til fastlegene.

Prosjektets tittel

Barselomsorg hos fastlegen

Faglig bakgrunn

Lege, Spesialist i allmennmedisin

Hjemmeuniversitet

NTNU

Veiledere

Bente Prytz Mjølstad, Linn Getz, Julie Horn

 

 

 

 

Publisert 29. feb. 2024 13:13 - Sist endret 29. feb. 2024 13:13