Færre trenger oppfølging etter koloskopi

Ifølge internasjonale retningslinjer, bør alle som har fått fjernet adenomer i tarmen overvåkes regelmessig med koloskopier, for å redusere risikoen for at disse adenomene utvikler seg til tarmkreft. En ny studie konkluderer med at hyppigheten av denne overvåkingen kan reduseres betraktelig.

Bilde av forfatter Henriette C. Jodal.

Lege og førsteforfatter Henriette C. Jodal. Foto: Anita Aalby

Adenomer i tarmen er et kjent forstadie til tarmkreft, og slike adenomer blir mer og mer hyppig forekommende ettersom vi blir eldre. Ifølge internasjonale retningslinjer, blant annet fra European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE), bør alle som har fått fjernet adenomer i tarmen overvåkes regelmessig med koloskopier, for å redusere risikoen for at disse adenomene utvikler seg til tarmkreft. En ny studie konkluderer med at hyppigheten av denne overvåkingen kan reduseres betraktelig. Førsteforfatter (delt) Henriette C. Jodal ved Klinisk effektforskning og medforfattere har nylig publisert studien "A Comparison of Risk Classification Systems of Colorectal Adenomas: A Case-Cohort Study" i tidsskriftet Gastroenterology.

Reduserer antallet koloskopier

Nå har vi startet med tarmkreftscreening i Norge, og vi vil sannsynligvis oppdage flere adenomer, særlig dersom koloskopi etter hvert blir foretrukket screeningmetode. Disse screeningundersøkelsene blir senere fulgt opp av jevnlige kontroller med koloskopi, i flere år etter screeningtilfellet. Kunnskapsgrunnlaget for hvem som har mest nytte av en slik overvåkning, er usikker.

Om 1000 individer er screenet med koloskopi, vil 200-300 bli diagnostisert med et adenom. Bruker man de tidligere retningslinjene fra ESGE fra 2012, vil 100-160 individer bli anbefalt overvåkning med koloskopi etter tre år. Med ESGE 2020-retningslinjer, vil 90-140 individer bli anbefalt overvåkning med koloskopi etter 3 år, mens med et nytt risikoklassifikasjonssystem fra Polen vil bare 50-70 individer av 1000 screenet bli anbefalt overvåkning etter tre år. Dette vil spare store koloskopiressurser til de som trenger det mest.

Den nye risikovurderingen reduserer dermed behovet for hyppig overvåkning med 14-44 prosent. Risikoen for å utvikle tarmkreft blant de som ikke lenger ble anbefalt hyppig overvåkning var likevel lavere enn den generelle befolkningen. I de nye retningslinjene, er størrelse av adenomet viktigste risikofaktor for senere tarmkreft.

 

Emneord: tarmkreft, adenomer, screening Av Anita Aalby
Publisert 27. sep. 2023 15:18 - Sist endret 9. okt. 2023 14:24