English version of this page

BEAMER: Forbedret pasientetterlevelse til behandlingen ved å bygge en atferdsmodell

Dette prosjektet har som mål å lage den sykdoms-agnostiske BEAMER-modellen, "BEhavioral and Adherence Model for improving quality, health outcomes and cost-effectiveness of healthcaRe".

BEAMER logo

Om prosjektet

Prosjektet vil skape og validere en sykdomsagnostisk modell av betydningsfulle og handlingsrettede faktorer som kan stimulere til mer etterlevende adferd. Vi vil definere og validere en rekke handlingsrettede faktorer som fremmer optimale helseutfall for alle, og gi veiledning til helse- og omsorgsinteressenter mens de utvikler digitale verktøy og implementerer kostnadseffektive løsninger som kan øke etterlevelsen av behandlingen.

Utviklingen av BEAMER-modellen er drevet av prinsippene for ontologi, epistemologi og metodologi, støttet av kunstig intelligens, naturlig språkbehandling og maskinlæring. Den sykdomsagnostiske BEAMER-modellen vil bli optimalisert gjennom testing i virkeligheten i ulike pilotprosjekter i flere europeiske land og på tvers av forskjellige sykdomsområder. Modellen vil bli implementert i en åpen europeisk søkbar database som er tilgjengelig for alle interessenter, og som kan tilpasses for videre, fremtidig utvikling innen helsevesenet.

Mål

BEAMER-modellen vil:

  • Hjelpe til med å utvikle løsninger som muliggjør at interessenter innen helsevesenet kan gi personlig pasientstøtte som forbedrer etterlevelsesadferd
  • Gi støtte som muliggjør at interessenter innen helsevesenet kan utvikle produkter og tjenester som er bedre tilpasset pasienters behov og begrensninger

Description of the BEAMER model

Bakgrunn

Etterlevelse av behandling er en betydelig utfordring på global skala, og fører ofte til økt bruk av helsetjenester og i noen tilfeller også for tidlig død. Andelen av etterlevelse varierer avhengig av sykdomstilstand og behandlingen. For eksempel anslår WHO at 50% av medikamenter ikke tas som foreskrevet. Denne prosentandelen blir enda høyere når man tar hensyn til etterlevelse av behandlinger som krever atferdsendringer.

Etterlevelse refererer til i hvilken grad enkeltpersoner tilpasser atferden sin i samsvar med foreskrevet medisinering eller behandling, mens manglende etterlevelse oppstår når enkeltpersoner ikke følger behandlingsanbefalingene fullt ut. Manglende etterlevelse omfatter enkeltpersoner som aldri starter den foreskrevne behandlingen, avslutter den for tidlig, og/eller avviker fra den anbefalte doseringen eller frekvensen.

Omfattende litteraturstudier har vist at å forutsi hvem som vil etterleve behandlingen og hvem som ikke vil, er en kompleks oppgave. Videre er det like utfordrende å bestemme hvordan man kan støtte enkeltpersoner til å ha etterlevelse.

Finansiering

Dette prosjektet har mottatt finansiering fra Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking under tildelingsavtale nr. 101034369. BEAMER-prosjektet mottar støtte fra Den europeiske unions Horizon 2020-program for forskning og innovasjon, EFPIA og LINK2TRIALS BV. Det totale budsjettet er på 11,9 millioner euro for en prosjektvarighet på 60 måneder.

Samarbeid

Ledet av Pfizer (industriledelse) og UPM (koordinator) samler det femårige prosjektet - BEAMER - 27 europeiske partnere fra akademia, sivilsamfunn og industri for å sammen arbeide med etterlevelse av behandling.

Start og slutt

September 2021 - september 2026

Prosjektnyheter

Se beamerproject.eu for de siste nyhetene fra prosjektet.

 

Publisert 20. des. 2023 10:18 - Sist endret 1. mars 2024 10:59

Kontakt

Forsker Silje Havrevold Henni, Avdeling for folkehelsevitenskap, Universitetet i Oslo. 

Professor Anne Moen, Avdeling for folkehelsevitenskap, Universitetet i Oslo.

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere