English version of this page

Kvalitetsprogrammet RAK

Om prosjektet

I Regjeringens handlingsplan mot Antibiotikaresistens fra 2016 fikk Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) blant annet hovedansvaret for å organisere et kvalitetsforbedringsprosjekt i allmennpraksis, for å bidra til det nasjonale målet om å redusere antibiotikabruken i befolkningen med 30 prosent innen utløpet av 2020. På bakgrunn av dette utviklet ASP kvalitetsforbedringskurset Riktigere antibiotikabruk i kommunene (RAK), i samarbeid med Senter for Kvalitet i Legetjenester (SKIL).

RAK-kurset består av tre gruppemøter på tre skoletimer med forutgående to timers e-læringskurs – totalt 15 skoletimer, hvor man får følgende:

  • Oppdatert klinisk kunnskap om området
  • Bedre oversikt over egen antibiotikaforskrivning
  • Innføring i kvalitetsarbeid for å øke kvalitet i egen praksis

En vesentlig del av gruppearbeidet var knyttet til en rapport om den enkeltes antibiotikaforskrivning for en gitt periode på 12 måneder, basert på data fra Reseptregisteret, og en oppfølgingsrapport som viste endring i antibiotikaforskrivningen i de seks månedene etter kursstart.

RAK-prosjektet startet opp i Buskerud i november 2016, og innen utgangen av 2020 hadde alle fastleger i landets fylker fått tilbud om å delta. Rundt 40 – 50 % av fastlegene meldte seg på kurset.

Pr 2024 jobber Antibiotikasenteret med å gjøre RAK til et permanent kvalitetsforbedringssystem for fastleger, slik at alle skal kunne ta det kliniske emnekurset – og årlige oppfølgingskurs – når det passer dem, blant annet ved at legene selv kan hente ut forskrivningsrapporter.

Vil du vite mer?

Les om RAK på Antibiotikasenteret for primærmedisin sine eksterne nettsider.

Publisert 15. jan. 2024 10:29 - Sist endret 15. jan. 2024 10:29