Om Senter for primærhelsetjenesteforskning

Senteret ble etablert i 2018 og skal fasilitere og bidra til at potensialet som ligger i Institutt for helse og samfunns brede og sterke kompetanse og nettverk blir brukt til å styrke forskning og utdanning i, med og for primærhelsetjenesten.

Bakgrunn

Institutt for helse og samfunn (HELSAM) har en rik portefølje av forskningsprosjekter knyttet til og av relevans for primærhelsetjenestene og samhandling. Primærhelsetjenesten er en viktig praksis- og læringsarena i flere av masterprogrammene og i medisinstudiet. Samarbeidet med primærhelsetjenesten inkluderer for eksempel temaer innen allmennmedisin, samfunnsmedisin, sykehjem, hjemmebaserte tjenester, rehabilitering, helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Instituttet har mange fagmiljøer med godt utviklet kultur for interdisiplinært og interprofesjonelt samarbeid. Instituttet er vertskap for to nasjonale forskerskoler, Nasjonal forskerskole i allmennmedisin (NAFALM) og Forskerskolen for de kommunale helse- og omsorgstjenestene (MUNI-HEALTH-CARE). Instituttet bidrar til utvikling av infrastruktur gjennom å delta aktivt i et nasjonalt samarbeid for å etablere et praksisbasert forskningsnettverk i allmennmedisin.

Med etablering av senteret vil vi samle kompetanse og ressurser fra flere av våre fagmiljøer for å skape større og mer målrettede prosjekter i samarbeid med kommunene og praksisfeltet.

Organisering

Senteret er et samarbeid mellom alle avdelingene ved HELSAM og ledes av en senterleder. Det er også opprettet en ressursgruppe med en representant fra hver avdeling for å fasilitere arbeidet på tvers i instituttet. Prosjekter vil forankres i fagmiljøene, mens senteret danner en støttende overbygging. 

Målsettinger

  • Utvikle store forskningsprosjekter  (NFR/EU) i samarbeid med aktører innen primærhelsetjenesten og utnytte den brede kompetansen i fagmiljøene ved Helsam.
  • Utvikle kliniske forskningsprosjekt med plattformer som "The Norwegian Primary Care Research Network" og FYSIOPRIM
  • Bidra til innovasjon i helsetjenester
  • Videreutvikle institusjonelle avtaler og samarbeidsrelasjoner innen forskning, utdanning, formidling og innovasjon, med fokus på Oslo kommune og Folkehelseinstituttet
  • Bidra til et kunnskaps- og kompetanseløft gjennom å øke omfanget av og styrke forskningen innen primærhelsetjenester og samhandling og gjennom et godt utdanningstilbud
  • Øke synergieffektene og samarbeid innen de nasjonale forskningsskolene (MUNI-HEALTH-CARE – National research school for municipal health and care services and NAFALM – National research school for general practice).
  • Nyskapende og bedre brukerinvolvering

Ressursgruppe

Publisert 30. nov. 2017 11:05 - Sist endret 25. feb. 2021 15:19