Fra Sverige til Universitetet i Oslo med Erasmus+

Stipendiat Charlotte Sylwander er på utveksling ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap gjennom Erasmus-programmet.

Portrettbilde av Charlotte Sylwander

Foto: Mathilde Bakke, UiO

Charlotte Sylwander er stipendiat i helse og livsstil ved Högskolan i Halmstad. Dette semesteret er hun på utveksling ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap, Universitetet i Oslo (UiO) gjennom Erasmus-programmet.

Sylwander fikk høre om Erasmus-programmet på et informasjonsmøte ved Högskolan i Halmstad. Hun valgte å benytte seg av praksisordningen til Erasmus+, som gjør det mulig for doktorgradsstipendiater å være i praksis i alt fra to uker og opp til ett år ved et annet universitet. 

– Halmstad hadde ingen samarbeidsuniversiteter i Europa, så jeg tok kontakt med noen av kollegene mine og spurte hvor de hadde kontakter. Jeg vurderte utveksling til England, Nederland og Norge, og fant til slutt forskergruppen SELMA ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap, som forsker på helsekompetanse, forteller Sylwander. 

Forskergruppen SELMA forsker på pasienters helsekompetanse

Forskergruppen SELMA, Self Management, ledes av Astrid Klopstad Wahl, professor ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap. Gruppen forsker på problemstillinger knyttet til helsekompetanse, klinisk praksis og self-management. Les mer om forskergruppen SELMA på uio.no

– Vår ambisjon er å utvikle kunnskap om hvordan det er for pasienter å leve med kronisk sykdom og for helsefagutøvere å arbeide med disse pasientene. Vi er interessert i å finne ut hva kan fremme eller hemme at pasienter får det bedre og hvilken betydning egen helsekompetanse kan ha for å fremme helse, og utvikle og implementere intervensjoner for og i samarbeid med klinisk praksis, sier Klopstad Wahl. 

For Sylwander ble forskergruppen SELMA avgjørende for at valget av utvekslingssted falt på UiO.  

– SELMA passet perfekt for meg. Veilederne mine hadde ikke jobbet med temaet helsekompetanse, og jeg ville dra dit ekspertene er. Jeg sendte en e-post til Astrid og fikk et positivt svar. UiO føltes som det rette valget, sier Sylwander. 

Hun forteller at det var opp til henne selv å finne frem til og ta kontakt med det aktuelle universitetet og mentor herfra, før Erasmus gikk videre med kontrakten. Begge universitetene signerte så en «Learning agreement», en avtale om arbeidet stipendiaten skal utføre under oppholdet og hva som er målet for dette. 

– Når det var på plass gikk det smidig. Det er også mulig å få ekstra finansiering gjennom Erasmus+, så jeg har øvrig finansiering i tillegg, forteller hun.

Kartlegger helsekompetanse hos pasienter med varige knesmerter 

Sylwander har en bachelorgrad i treningsfysiologi og mastergrad i helse og livsstil fra Högskolan i Halmstad. Hun begynte sin doktorgrad ved høyskolen i 2020, og er nå halvveis i graden.

– I Sverige må vi skrive fire artikler for å få doktorgraden vår. Jeg har publisert to artikler så langt, og jobber nå med et tredje studie, forteller hun.

Doktorgradsprosjektet til Sylwander handler om helsepromosjon mot pasienter med knesmerter, som har høy risiko for å utvikle langvarige smerter. 

– Tre av ti av disse pasientene utvikler langvarige smerter. Jeg ser på tidlige risikofaktorer som kan gi kroniske plager, og hvordan pasientene selv vurderer sin egen helse og helsekompetanse, forteller Sylwander. 

– Det er viktig å kartlegge tidlige risikofaktorer og kompetansen pasientene har, for å kunne drive allment helsefremmende arbeid og skape effektive intervensjoner i fremtiden, fortsetter hun. 

Du kan lære mer om helseforskning og livet som stipendiat på Charlotte Sylwanders Instagram: Hälsoforskaren | Charlotte Sylwander (@halsoforskaren) (Instagram)

Kunnskapsutveksling mellom universitetene 

Mens hun er på utveksling i Oslo vil Sylwander delta på flere konferanser, og være en aktiv del av forskningsmiljøet ved UiO. 

– Jeg er med i prosjektmøter i forskningsgruppen SELMA. Det er veldig spennende å høre om forskingen som gjøres her på UiO, sier hun. 

Selv har Sylwander med seg data fra Sverige, og gjør nå både kvantitative og kvalitative analyser. 

– Jeg har kommet litt lengre med de kvalitative analysene, og har nå muligheten til å diskutere resultatene med forskerne her ved avdelingen, forteller hun. 

Målet er å komme så langt som mulig med analysearbeidet i prosjektet, nå som hun har tilgang til kunnskapen ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap.

– Jeg vil fortsette å holde kontakten med forskerne fra UiO etter jeg drar hjem til Sverige. I november kommer veilederne mine fra Sverige på besøk. Det blir en gyllen mulighet til å bygge nettverk mellom universitetene, sier hun.

Anbefaler stipendiater å dra på utveksling gjennom Erasmus+

Sylwander anbefaler andre stipendiater å dra på utveksling gjennom Erasmus, og benytte seg av utvekslingsmulighetene som finnes ved universitetene.  

– Det er spennende å dra på utveksling som stipendiat. Du bygger nettverk, noe som er bra for forskningen og fremtiden. Det er lærerikt å se hvordan andre jobber. Samtidig kjennes det trygt, fordi man har en mentor på plass og vet hva man skal jobbe med under oppholdet, sier hun. 

Hun forteller at oppholdet finansieres gjennom Erasmus-midler, og at du som stipendiat også kan søke midler andre steder.
 
– Du kan også være borte kortere enn et helt semester. Det kan være positivt om man har familie, for eksempel. Du har ikke de samme mulighetene på masternivå, sier hun.

– Jeg kom i begynnelsen av september, og begynner å komme inn i ting nå, som å reise kollektivt og finne ut hvor man skal handle mat. Jeg synes Oslo er en fin by. Jeg har alltid hatt lyst til å dra til Norge, og hadde ikke vært her før jeg kom hit på utveksling, avslutter hun.

Les mer om utveksling gjennom Erasmus+ på uio.no.

Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 13. okt. 2022 10:07 - Sist endret 13. okt. 2022 10:09