Iversenseminaret: Hedret Tor Iversens bidrag til helseøkonomi-feltet

Fredag var Avdeling for helseledelse og helseøkonomi samlet på Tøyen hovedgård for å feire Tor Iversen, og hans bidrag til forskningen og fagmiljøet ved helseøkonomi. 

Bildet kan inneholde: smil, bilderamme, mote, stående, slips.

Mange hadde kommet for å feire Tor på Iversenseminaret fredag. Fra venstre: Tor Iversen, Grete Botten, Ole Berg og Ivar Sønbø Kristiansen. Foto: Mathilde Bakke, UiO

Fredag 23. september 2022 gikk Iversenseminaret av stabelen i Tøyen hovedgård. Helseøkonomer, forskere, venner og familie var samlet for å feire Tor Iversens 70-årsdag, og hedre hans uunnværlige bidrag til fagmiljøet i helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, i Norge og Norden.

– Tor har et kaldt hode og et varmt hjerte. Han er en inspirasjon for oss alle, sier Kalle Moene, professor emeritus ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo. 

Et spennende faglig program var satt opp for dagen, med innlegg av flere generasjoner med helseøkonomer og andre fagpersoner, som var til stede for å hedre Iversen. Se hele programmet for Iversenseminaret på uio.no. Seminaret ble ledet av Terje P. Hagen, professor og instituttleder ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo. 

Iversen sentral i å bygge opp fagmiljøet innen helseøkonomi i Norden

Det faglige programmet startet med innlegget «Fagbyggeren og "intraprenøren" Tor Iversen: Hvordan det hele startet» ved professor emeritus Ole Berg ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, UiO.

Berg forteller at Tor Iversen startet sin akademiske karriere i 1978, som vitenskapelig assistent ved det som da het Sosialøkonomisk institutt. I 1984 søkte han på en forskerstilling her, og ble i 1985 med som økonom i en forskergruppe for helsetjenesteforskning. I 1993 fikk han opprykk som professor. 

– Vi hører ofte at helseøkonomer er arrogante, men vi finner ikke noe av dette hos Tor. Tor har villet skape et miljø som løfter alle. Det har vært høy grad av altruisme og egalitarisme. Hos Tor finner vi høye ambisjoner og stor grad av beskjedenhet, det er helt fantastisk, sier Berg. 

Berg forteller at Iversen har vært helt avgjørende for forskningen på feltet, å bygge opp forskningsmiljøet for helseøkonomi i Norge, og ikke minst, den nasjonale helseøkonomikonferansen. Han har alltid vært opptatt av å løfte hele fagmiljøet, og å sette fellesskapet først. 

– Tor har vært avgjørende for å organisere interne og eksterne arrangementer, skape arenaer for forskningssamarbeid, og gjennom dette trivsel og inkludering, forteller Eline Aas, professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo.

Iversen verdsatt i utvalg og arbeidsgrupper

Iversen sitt store bidrag til forskning og kunnskap på feltet ble også fremhevet under seminaret. 

– Tor har mye kunnskap, og er verdsatt i utvalg og arbeidsgrupper, forteller Maren Skaset, avdelingsleder i Helse- og omsorgsdepartementet, og tidligere stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Iversen er i dag med i et ekspertutvalg, som skal gi konkrete forslag til tiltak for å styrke fastlegeordningen, som i dag er preget av store utfordringer med rekruttering og overbelastning.

Iversenseminaret
Av Mathilde Coraline Aarvold Bakke
Publisert 29. sep. 2022 14:11 - Sist endret 29. sep. 2022 17:29