Kreftforeningen priser Emily Burger

Kreftforeningens Ung forsker-pris på 1 million kroner tildeles Helsams Emily Annika Burger. Hun hedres for sitt banebrytende arbeid med forebygging av livmorhalskreft. 

Emily Burger, her sammen med generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross

Emily Burger, her sammen med generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross, er den første vinneren av Kreftforeningens pris til Årets unge forsker.

Foto: Jorunn Valle Nilsen, Kreftforeningen

– En stor overraskelse og en enorm anerkjennelse av forskningen min, sier Burger (39), som er helseøkonom og førsteamanuensis ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo. tillegg har hun et engasjement ved Harvard og har allerede publisert over 60 vitenskapelige artikler. 

Les også saken på Kreftforeningens nettsider: For Emily Burger, vinneren av Kreftforeningens pris til Årets unge forsker, er forskningen på kreft personlig

Med avanserte matematiske modeller beregner hun virkningen av å teste og vaksinere folk mot viruset HPV, som forårsaker nesten alle tilfeller av livmorhalskreft. Burgers analyser har bidratt til å utvikle det norske livmorhalsprogrammet. Hun har dessuten vært sentral i globale prosjekter i regi av Verdens helseorganisasjon og stiftelsen til Bill og Melinda Gates.  

– De uavhengige, internasjonale ekspertene som vurderte alle kandidatene, mente at mange av dem var svært sterke, men at Burger var den klart beste, kommenterer Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross. 

Hun forteller at den nyetablerte prisen er en del av Kreftforeningens satsing på unge kreftforskere. 

Bildet kan inneholde: bord, personlig datamaskin, blå, datamaskin, menneskelig.
Emily Burger får nyheten om at hun har vunnet Kreftforeningens Ung forsker-pris på 1 million kroner.  Foto: Jorunn Valle Nilsen, Kreftforeningen

I begrunnelsen for å gi Burger prisen vektlegges hennes store internasjonale nettverk og en formidlingsevne som sørger for at forskningen når ut til samfunnet. 

I de senere årene har Burger også forsket på forebygging av andre HPV-relaterte kreftformer. Hun beskrives nå som en av verdens ledende eksperter på å lage helseøkonomiske modeller for tiltak mot analkreft. Framover vil hun i tillegg forske mye på lungekreft-screening. 

– Der kan jeg anvende mange av de samme metodene som jeg bruker på livmorhals- og analkreft. Til nå har jeg manglet pengene som behøves for virkelig å bidra. Denne millionen gjør at det ikke lenger blir et problem! sier hun. 

 

Av Pressemelding Kreftforeningen
Publisert 6. des. 2023 12:50 - Sist endret 7. des. 2023 09:21