Referat instituttrådsmøte Helsam 14. september 2016

Referat fra instituttrådsmøte 14. september 2016, kl 9 - 11 på møterom HELED, Forskningsveien 3A, 2. etg

Tilstede; Nina Vøllestad, Bård Natvig, Eli Feiring, Anne Kveim Lie, Karen Synne Groven, Line Løw, Kaja Kvaale, Synne Hatlevol Sjøberg og Lone Krüger

I tillegg: Jan Frich, Irene Auke og Knut Tore Stokke (referent)

Sak/tema

Beskrivelse/momenter fra diskusjonen

Oppfølging/ansvarlig

Kommentarer til referatet fra sist eller innkallingen

Det var ingen kommentarer til referatet fra møtet 19. mai.

Det ble meldt inn en sak til eventuelt; nestleders rolle i instituttrådet.

Instituttrådet har fått nye studentrepresentanter (Synne Hatlevol Sjøberg og Lone Krüger) og møtet ble innledet med en kort presentasjonsrunde.

 

Diskusjonssaker

   
Budsjett 2017 - 2021

Nina innledet til diskusjon med å vise til at utkastene på dokumentene til fakultetsstyrets møte tilsier at vår tildeling for 2017 blir ca 9 mill mindre enn vi fikk for i år. Innbakt i den summen er også 2 mill i en midlertidig omstillingspott som vi antar at fakultetet vil knytte forventninger/krav om organisasjonsendringer til.

I arbeidet så langt har instituttet identifisert en liste over potensielle kostnadskutt. Vi har også vurdert mulighetene for økning i eksterne inntekter, men konkludert med at det ikke er realistisk å forvente at en økning her kan kompensere for kuttet i basisinntekter.

Lista over potensielle innsparingstiltak ble kort presentert. Felles for flere av tiltakene er at en potensiell konsekvens er fall i nye inntekter, og dermed risiko for forverret langsiktig økonomisk situasjon. Ett ekstra innsparingstiltak ble trukket fram; instituttet har budsjettert med økt husleie som følge av arealutvidelse. For øyeblikket ser det ut til at vi kan få en arealutvidelse i OUS-lokaler som ikke vil gi instituttet husleiekostnader.

Det ble stilt spørsmål ved de økonomiske konsekvensene av endring i avdelingsstruktur. Færre avdelinger kan gi noe mer effektive lederfunksjoner og lederstøtte, men med de ressursene vi har avsatt til lederfunksjonene i dag så er det lite trolig at vi får direkte økonomiske innsparinger.

Sentrale innspill fra rådet til saken var:

  • at ingen av innsparingstiltak prinsipielt burde forkastes ennå; eksempelvis kan det for noen fagområder være nyttig å tenke at vi heller skal basere oss på rene undervisningsstillinger selv om vi ikke kan ha det som en hovedregel
  • at rådet opplever at kuttet i basisinntekter samsvarer veldig dårlig f.eks med signaler om å heve kvaliteten på undervisningen
  • at instituttet og fakultetet må identifisere og nedprioritere rapporteringskrav som et svar på kuttene
  • at delvis stillingsstopp/langsiktig reduksjon i årsverk trolig vil være nødvendig, men at det må baseres på en plan for bemanning i vitenskapelige stillinger i tillegg til bemanningsplanen for administrative stillinger

Instituttrådet oppfordret til å få på plass en god dialog med fakultetsledelsen for å diskutere effekter av kuttet i basisinntekter, som et ledd i arbeidet med å få gjort de beste tiltakene. 

Instituttet jobber videre med forslag til budsjett. Saken kommer opp igjen til behandling i neste instituttrådsmøte.
Omdisponering av studieplasser

Nina innledet med en kort bakgrunn for saken: Vi har pr i dag ca 25 studieplasser knyttet til programmet i sykepleievitenskap som vi får finansiering, men som ikke brukes og dermed ikke generer inntekter fra studiepoengproduksjon.

Etter behandling av saken i fakultetsstyret skal vi komme tilbake med forslag til en midlertidig omdisponering av studieplassene i 2017, og et forslag til varig omdisponering av plassene.

Rådet ga sin tilslutning til følgende midlertidige omdisponering av studieplasser:

  • International Community Health; 7 ekstra studieplasser
  • Interdisiplinær helseforskning; 7 ekstra studieplasser
  • Avansert geriatrisk sykepleie; 5 ekstra studieplasser
  • Heath Economics Policy and Management; 5 ekstra studieplasser

Nina orienterte deretter om prosessen med forslag til varig omdisponering av studieplassene. Vi ser for oss to ulike alternative: Det ene vil være å se om flere av dagens programmer kan slås sammen til ett program med ulike linjer/spesialiseringer. Et slikt forslag vil sette oss i stand til i større grad å tenke felles løsninger/stordrift på deler av innholdet. Alternativet vil være at vi foreslår en omdisponering innenfor rammene av dagens programmer. Denne diskusjonen fortsetter på ledergruppas seminar 29-30. september.

Forslag til midlertidig omdisponering sendes fakultetet.

Referat fra diskusjonen på avdelingslederseminaret sendes til rådet, og saken kommer tilbake til rådets neste møte.

Virksomhetsrapport 2. tertial 2016

Rådet fikk presentert regnskapstallene slik de foreligger ved utgangen av 2. tertial 2016.

Det var ingen konkrete innspill til endringer i forslagene til status på UiOs årsplan, økonomirapport eller ledelseskommentarer 

Endelig virksomhetsrapport oversendes instituttrådet til orientering.

Informasjonssaker

   

Årsplan 2017-19

Det ble orientert om at instituttene har vært tettere involvert i utviklingen av fakultetets årsplan for 2017-19, og at intensjonen derfor er at instituttets årsplan kan gjøres kortere og enklere enn tidligere. Instituttets årsplan er tenkt utformet som et vedlegg til fakultetets årsplan.

Forslag til årsplan for instituttet vil bli behandlet på neste møte sammen med forslag til budsjett.
Ny administrativ organisering - statusoppdatering

Det ble orientert om at de tre personene som måtte innplasseres i ny bemanningsplan er blitt innplassert. Instituttet har også gått videre med rekruttering av stillinger til avdelingsstøtte, men utover det så vil vi avvent å besette øvrige planlagte stillinger i den nye bemanningsplanen til etter at vi har fått på plass budsjett.  

 
HMS

Ingen ny informasjon

 

Eventuelt

Nestleders rolle i instituttrådet

I forbindelse med at fakultetet oppdaterer sitt administrasjonsreglement er det oppdaget en inkonsistens i Helsams administrasjonsreglement og valg til instituttråd. Administrasjonsreglementet slår fast at nestleder skal inngå i rådet, mens det ved valg til instituttrådet ikke har blitt satt av noen plass til nestleder.

Vi kommer tilbake til saken i neste rådsmøte.
Publisert 20. sep. 2016 15:37 - Sist endret 20. sep. 2016 15:53