Bør bruker få praktisk bistand selv om det medfører ubehag for de ansatte?

Eldre pasient bor alene i hus med mange dyr som gjør fra seg inne. Kan arbeidstakere i hjemmetjenesten forventes å skulle jobbe under så krevende forhold som det er i denne pasientens hjem?

Det etiske problemet og fakta i saken

Eldre pasient bor alene i hus med veldig dårlig standard. Har mange dyr som gjør fra seg inne. Et sentralt spørsmål for etikkrådet er om arbeidstakere i hjemmetjenesten kan forventes å skulle jobbe under så krevende forhold som det er i denne pasientens hjem.

Mattilsynet har vært på flere vurderinger, mener at dyrene er ivaretatt. Pasient er vurdert som i utgangspunktet samtykkekompetent.

Kognitiv funksjon varierer, og MMS (mini-mental status) er målt mellom 16 og 21 på ulike målinger. Ikke uvillig til å flytte, men da kun med dyrene. Har tidligere vært påpasselig med husstell og omsorg for dyrene. Har alltid hatt mange dyr. Hjemmetjenesten gir medisiner. Det er søkt om praktisk bistand.

Pasient nylig innlagt i sykehus uten funn.

Bør bruker få praktisk bistand selv om det medfører ubehag for de ansatte?

Berørte parters syn og interesser

Pasient: Vil bo med dyrene sine. Vil ikke ha hjelp til dusj eller pleie, kun til medisiner. Antakelse at pasient ikke ville hatt det slik gitt mer innsikt i egen situasjon? Truer med selvmord hvis dyrene blir fjernet.

Pårørende: Pasienten har ikke så tett kontakt med pårørende. Blant de pårørende er det ulike syn, noen ønsker at pasient får sykehjemsplass. Pårørende ønsker ikke ha ansvar for renhold i hjemmet. Ønsker at mer gjøres for pasient, men også at selvbestemmelse ivaretas.

Hjemmetjenesten: Mener at pasienten ikke har god nok helse til å ivareta dyrene. Problematisk at de gjør fra seg inne. Synes det går greit å gi medisiner i korte besøk.

Praktisk bistand: Ikke igangsatt ennå. Leder er bekymret for ansattes helse dersom tjenesten igangsettes.

Fastlegen: Opplever det krevende å gjøre en god vurdering av samtykkekompetanse. Tvilen kommer pasienten til gode og dermed vurderes pasienten som samtykkekompetent. Grunnet at kognitiv funksjon går nedover må samtykkekompetanse og tjenestebehovet vurderes fortløpende.

Involverte verdier og prinsipper

Selvbestemmelse: Pasienten får bestemme selv. Det er behov for å orientere pasienten mer i konsekvensene av livsførsel, også for dyrene. Og å involvere pasient i søknadsprosessene til praktisk bistand og sykehjemsplass.

Livskvalitet: For pasienten inkluderer dette å bo med dyr.

Ansattes helse: Det er en verdi at ansattes helse blir ivaretatt, fysisk og psykisk.

Dyrenes livskvalitet: Blir den ivaretatt? Tilsynelatende syke dyr som ikke får behandling. De får mat og vann.

Velgjørenhet: Ønske om å gjøre godt. Pasient skal ha et verdig hjem og liv. Ansatte skal ha en verdig arbeidssituasjon. Dyrene skal bli ivaretatt.

Aktuelle lover og retningslinjer

Pasientrettighetsloven: Retten pasienten har til å bestemme selv. Helsepersonell skal sikre nødvendig helsehjelp. Rett til tjenester.

Helsepersonelloven: Sikre god og forsvarlig helsehjelp

Arbeidsmiljøloven: Fysiske arbeidsmiljøfaktorer som bygnings- og utstyrsmessige forhold, inneklima skal være forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakerens helse, miljø, sikkerhet og velferd. Er dette ivaretatt i dette tilfellet? Er det andre regler når det utføres i private hjem?

Handlingsalternativer

  • Avklare arbeidstakers arbeidsforhold med tanke på dyreekskrementer.
  • Tvang ikke aktuelt ettersom pasient er samtykkekompetent.
  • Pårørende snakker med pasient om å søke sykehjem. Involvere pasient i diskusjonen og sikre involvering i prosessen med å søke sykehjemsplass og praktisk bistand.
  • For vedtak om praktisk bistand kan det settes som betingelse at hjemmet vaskes først.
  • Kommunen trenger rutiner for slike saker.
  • Undersøke hvilke retningslinjer private vaskebyråer har.
  • Benytte tverrfaglige team med spesialkompetanse for å tilnærme seg pasienten og ivareta vedkommendes behov.
  • Avslå praktisk bistand.
  • Avtale om at pasient ikke skaffer flere dyr, grunnet redusert evne til å ta vare på dem.

Etikkrådets vurdering

Avklare informasjonsflyt overfor nærmeste pårørende og samtykke/veiledning av pasienten. Et godt samarbeidsklima må til for å kunne vinne tillit og komme frem til de gode løsningene. Det er nødvendig å avklare hvorvidt dyreekskrementene gjør at arbeidstakers arbeidsforhold bør regnes som uforsvarlig. Kommunen har ingen rutiner på hvor grensen går når det gjelder arbeid i hjem med dårlige arbeidsforhold. Er det påregnelig at arbeidstakere i hjemmetjenester skal jobbe under uverdige forhold? Kommunen trenger en forventningsavklaring i rutiner for slike saker.

Praktisk bistand med vedtak om å vaske ned hjemmet før igangsetting. Det anbefales at man lager en plan i samarbeid med pasienten/pårørende for hvordan man i samarbeid kan gjøre hjemmet renere. Dette krever en god dialog basert på tillit. Det er viktig at man setter inn kompetent personell i bruk av kommunikasjonsmetoder og tilnærming for å skape tillit. I dette kan man f. eks bruke tverrfaglige team med spesialkompetanse på feltet, som psykisk helseteam eller boveileder. Når tilliten er skapt kan praktisk bistand-teamet få veiledning i saken og følge opp rengjøringen.

 

Emneord: kommunal helse- og omsorgstjeneste, pasientautonomi
Publisert 9. mai 2022 14:01 - Sist endret 9. mai 2022 15:10