Regulering av kolesteroltransport og autofagi kan ha sammenheng med nyrekreft

Kolesterol hemmer en prosess som er sentral i utvikling av kreft. Forskere har sett nærmere på et protein som sørger for transport av kolesterol. Dette kan ha noe å si for pasienter med nyrekreft.

Bildet viser en kvinne med lyst hår

Professor Anne Simonsen og kolleger har sett på om regulering av kolesteroltransport og autofagi kan ha sammenheng med nyrekreft. (Foto: Cecilie B. Høstmark, UiO)

Hovedbudskapet i vår nye vitenskapelige artikkel er at kolesterol hemmer autofagi, og at vi har funnet at GRAMD1C-mediert kolesteroltransport er viktig for regulering av autofagi, skriver professor Anne Simonsen ved Institutt for medisinske basalfag og CanCell - Center for Cancer Cell Reprogramming.

GRAMD1C er et protein. Autofagi er en evolusjonær konservert prosess der cellene bryter ned komponenter av seg selv for å opprettholde homeostase. Denne prosessen er spesielt fremtredende i celler under stress og næringsfattige forhold, og dysfunksjonell autofagi er knyttet til alvorlige sykdommer som kreft og nevrodegenerasjon. 

Simonsen oppsummerer studien slik:
Studien vår med tittelen The cholesterol transport protein GRAMD1C regulates autophagy initiation and mitochondrial bioenergetics av Matthew Yoke Wui Ng og kolleger fra Simonsen Lab (IMB og Center for Cancer Cell Reprogramming), ble nylig publisert i Nature Communications. 

I denne studien identifiserte Ng og medarbeidere kolesteroltransport-proteinet GRAMD1C som en negativ regulator av autofagi og mitokondriell ATP produksjon. Når GRAMD1C ble fjernet fra cellene, akkumulerte kolesterol i mitokondrier og ble redusert i endoplasmatisk retikulum (ER), noe som resulterte i økt dannelsen av autofagosomer, og dermed økt autofagi. 

De fant også at GRAMD1C ekspresjon korrelerer med overlevelse for en type nyrekreft kalt Clear Cell Renal Carcinoma (ccRCC). Den er karakterisert av akkumulering av kolesterol i mitokondrier og endret mitokondriell funksjon. Sammenhengen mellom GRAMD1C-ekspresjonsnivåer, autofagi og ccRCC-pasienters totale overlevelse er sannsynligvis mer komplisert enn endringer i autofagi. Men økt autofagi er vist å fremme tumorcelleoverlevelse under visse forhold, som hypoksisk stress og kjemoterapi. 

Dette studiet understreker viktigheten av kolesteroltransport-proteiner i autofagi og mitokondriell bioenergetikk. Simonsen Lab vil videre studere hvordan regulering av membrankolesterol under autofagosom biogenese er knyttet til kreftutvikling.

Les mer: 

The cholesterol transport protein GRAMD1C regulates autophagy initiation and mitochondrial bioenergetics

Av Cecilie Bakken Høstmark
Publisert 9. feb. 2023 12:58 - Sist endret 9. mars 2023 09:14