English version of this page

Fant sammenheng mellom asbest og brysthinnekreft offshore

Menn som jobber offshore og har vært i kontakt med asbest i arbeidsmiljøet, har økt risiko for å få brysthinnekreft. 

Bildet viser en mann som sitter ved en PC

Funnene kan bidra til målrettede tiltak for å forebygge kreft, men vil også være viktig når det skal vurderes om det er det konkrete offshorearbeidet som har forårsaket kreftsykdommen. Det forteller forsker Leon Mclaren Berge på Avdeling for biostatistikk ved UiO. (Foto: Cecilie B .Høstmark, UiO)

Risikoen for brysthinnekreft kan også være forbundet med arbeid i et miljø med asbest før arbeidet offshore. Det viser en ny studie med 25 000 offshorearbeidere.

– I vår studie finner vi en sammenheng mellom asbesteksponering i arbeidsmiljøet offshore og brysthinnekreft blant offshorearbeidere. Slike funn kan bidra til målrettede tiltak for å forebygge kreft, men vil også være viktig når det skal vurderes om det er det konkrete offshorearbeidet som har forårsaket kreftsykdommen, sier forsker Leon Mclaren Berge. Han jobber på Avdeling for biostatistikk ved Institutt for medisinske basalfag.

Forskergruppa EpiStat på Avdeling for biostatistikk forsker sammen med Kreftregisteret på risiko for kreftsykdom hos oljearbeidere. I 2022 ble de tildelt 10 millioner kroner fra Norges forskningsråd for også å se på andre sykdommer oljearbeidere kan være utsatt for gjennom yrket

Estimerer risikoen blant norske offshorearbeidere

Berge sier at det har vært kjent lenge at asbest kan forårsake brysthinnekreft. 
– Men vår studie er den første som estimerer denne risikoen blant norske offshorearbeidere ved bruk av detaljerte og ekspertvurderte data for asbesteksponering. Vi ser derimot, basert på en grovere kategorisering av offshorearbeidernes arbeidshistorie utenom offshorearbeid, at risiko for brysthinnekreft også kan være forbundet med mulig asbest eksponering før arbeid i offshore. Dette er et viktig funn som bidrar til økt forståelse av sykdomsbildet slike arbeidere står overfor, forteller han.

Mye oppmerksomhet rundt oljepionerene

De siste årene har det vært mye oppmerksomhet rundt oljepionerene, om hvorvidt de har blitt syke grunnet arbeidet offshore og bør få kompensasjon.

Studien er finansiert av Norges forskningsråd.

Les mer: 

Exposure to fibres and risk of pleural mesothelioma in the Norwegian Offshore Petroleum Workers cohort

Prosjektside: Sykdomsrisiko blant norske offshorearbeidere

Av Cecilie Bakken Høstmark
Publisert 19. aug. 2024 12:24 - Sist endret 22. aug. 2024 12:29