Bedømmelseskomité
Principal Investigator Baukje De Roos, Aberdeen University
Dr.med. Kjetil Retterstøl, Statens Legemiddelverk
Professor Kristian F. Hanssen, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus HF, Aker
Leder av disputas: Professor Morten Raastad, Avdeling for fysiologi, Universitetet i Oslo
Veileder: Professor Chrisitan A. Drevon, Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo
Sammendrag
Effekter av næringsstoffer og trening på skjelettmuskel og fettvev
Farmasøyt og forsker Merethe H. Rokling-Andersen har i sin avhandling ”Effects of nutrients and exercise on skeletal muscle and adipose tissue” studert effektene av marine omega-3 fettsyrer på humane skjelettmuskelceller, samt på genuttrykk og plasseringen av fettvev hos rotter.
Insulinresistens i skjelettmuskulatur er nært knyttet til utvikling av type 2-diabetes. I humane skjelettmuskelceller viser Rokling-Andersen og medarbeidere at omega-3-fettsyren eikosapentaensyre (EPA), som det finnes mye av i fet fisk og tran, økte opptaket og forbrenningen av glukose i cellene. Fett som lagres rundt de indre organer, såkalt visceralt fett, er forbundet med økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, insulinresistens og type 2 diabetes. Rotter som ble fôret med marine omega-3-fettsyrer hadde mindre visceralt fett, men lik fettprosent som kontrollgruppen. Dette kan bidra til forståelsen av de gunstige helseeffektene av fiskefettsyrer.
Videre er det forsket på effektene av langvarige forbedringer i kost- og treningsvaner på konsentrasjonen i blodet av ulike hormoner som skilles ut fra fettvev. Adiponektin er et fettvevshormon som har en rekke gunstige virkninger i kroppen blant annet i forhold til insulinresistens, betennelse og åreforkalkning. Forbedringer i kost- og treningsvaner over ett år førte til opprettholdelse av adiponektinnivåer, mens det i kontrollgruppen ble observert en markant reduksjon.
Kontaktperson
For mer informasjon, kontakt Marianne Baksjøberg.