Papirbasert matvarefrekvensskjema

Frekvensspørreskjemaet er designet for å dekke deltakerens vanlige kosthold det siste året.

Om skjemaet

Skjemaet er på 14 sider og inkluderer 256 spørsmål om matvarer gruppert etter det tradisjonelle norske måltidsmønsteret. På slutten av skjemaet er det to åpne felt hvor deltakerne kan føre opp matvarer, drikke eller kosttilskudd som ikke dekkes av spørreskjemaet. Denne informasjonen kodes manuelt. Skjemaet tar ca. 30-40 minutter å fylle ut.

Mengder er oppgitt i husholdningsmål som skjeer, desiliter, kopper, glass og skiver, mens frekvensen man kan velge varierer fra aldri/sjelden til flere ganger per dag. Fett til matlaging og som smøres på brød er dekket av egne spørsmål, det samme gjelder bruk av kosttilskudd.

Skjemaet skannes ved Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO. Etter skanning importeres dataene til Kostberegningssystemet (KBS) hvor inntak av energi, næringsstoffer og matvarer beregnes. Skjemaet er ikke spesielt tidkrevende å bearbeide, men mengden informasjon som er lagt til å åpne felt påvirker dette.            

Bestille papir-basert FFQ

For priser og bestilling, kontakt Anne Marte Wetting Johansen.

Referanser:

  1. Brunvoll SH, Thune I, Frydenberg H, Flote VG, Bertheussen GF, Schlichting E, Bjerve KS, Hjartåker A. Validation of repeated self-reported n-3 PUFA intake using serum phospholipid fatty acids as a biomarker in breast cancer patients during treatment. Nutr J. 2018 Oct 17;17(1):94.
  2. Carlsen MH, Blomhoff R, Andersen LF. Intakes of culinary herbs and spices from a food frequency questionnaire evaluated against 28 days of estimated records. Nutr J. 2011, 10:50.
  3. Carlsen MH, Karlsen A, Lillegaard IT, Gran JM, Drevon CA, Blomhoff R, Andersen LF. Relative validity of fruit and vegetable intake estimated from a food frequency questionnaire, using carotenoid and flavonoid biomarkers and the method of triads. Br J Nutr. 2011;105(10):1530-8.
  4. Carlsen MH, Lillegaard IT, Karlsen A, Blomhoff R, Drevon CA, Andersen LF. Evaluation of energy and dietary intake estimates from a food frequency questionnaire using independent energy expenditure measurement and weighed food records. Nutr J. 2010, 9:37.
  5. Andersen LF, Veierød MB, Johansson L, Sakhi A, Solvoll K, Drevon CA. Evaluation of three dietary assessment methods and serum biomarkers as measures of fruit and vegetable intake, using the method of triads. Br J Nutr. 2005;93(4):519-27.
  6. Andersen LF, Tomten H, Haggarty P, Løvø A, Hustvedt BE. Validation of energy intake estimated from a food frequency questionnaire: a doubly labelled water study. Eur J Clin Nutr. 2003;57(2):279-84.

Kontakt

 

Publisert 10. mai 2023 13:34 - Sist endret 27. okt. 2023 16:13