Prekodet kostdagbok m/bildebok (4 eller 7 dager)

Kostdagboken er 18 sider lang og inneholder 294 forhåndskodede matvarer gruppert etter et typisk norsk måltidsmønster.

Om Kostdagboken

Den er designet for å kartlegge deltakerens kost i registreringsperioden. Deltakeren fyller ut én kostdagbok for hver dag som skal registreres. Tidsbruk for utfylling er ca. 15 minutter per dag. Deltakerne skal fortrinnsvis fylle ut kostdagboken kort tid etter hvert måltid. Måltider som spises utenfor hjemmet registreres så raskt som mulig, og før dagen er over.

Utformingen av kostdagboken ligner på en krysstabell med mat- og drikkevarer oppført på venstre side og tidsintervaller på toppen av hver side. Dagen er delt inn i fem tidsintervaller, hvorav fire dekker fire timer hver, fra kl. 06:00 til kl. 10:00, fra kl. 10:00 til kl. 14:00 osv., og det siste intervallet dekker åtte timer, fra kl. 22:00 til kl. 06:00.

De første sidene inneholder kalde og varme drikker, brød, pålegg og frokostblandinger. Midtdelen inneholder typiske middagsretter, etterfulgt av dessert/kaker, frukt, snacks/godteri og kosttilskudd. Hver matvaregruppe er supplert med et åpent felt hvor inntak av matvarer som ikke er listet opp i dagboken kan beskrives. Data som er lagt til i åpent felt må kodes manuelt.

For flertallet av mat- og drikkevarene er mengder angitt i forhåndsdefinerte husholdningsmål (kopper, skiver, skjeer osv.). For en fjerdedel av mat- og drikkevarene, er det en rute for å fylle ut porsjonsstørrelse som vist i et tilhørende bildehefte. Bildeheftet inneholder 15 bildeserier; hvor de fleste rettene har fire bilder av ulike porsjonsstørrelser.

Kostdagbøkene bearbeides ved skanning og koding av åpne felt. Denne metoden er relativt tidkrevende å bearbeide, men den er enklere enn veid kostregistrering. Dataene importeres til KBS, som er kostberegningssystemet ved Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO. Ved hjelp av KBS beregnes inntak av energi, næringsstoffer (både med og uten kosttilskudd) og matvaregrupper.

Bestilling av kostdagbok

For priser og bestilling, kontakt Anne Marte Wetting Johansen.

Referanser

  1. Johansen AMW, Borch Myhre JB, Hjartåker A, Andersen LF. Validation of Energy Intake Recorded by a 7-day Pre-Coded Food Diary Against Measured Energy Expenditure in a Group of Norwegian Adults. PLoS One. 2019 Apr 18;14(4):e0215638.
  2. Borch Myhre JB, Johansen AMW, Hjartåker A, Andersen LF. Relative Validation of a Pre-Coded Food Diary in a Group of Norwegian Adults - Comparison of Underreporters and Acceptable Reporters. PLoS One . 2018 Aug 30;13(8):e0202907.
  3. Brunvoll SH, Thune I, Frydenberg H, et al. Validation of repeated self-reported n-3 PUFA intake using serum phospholipid fatty acids as a biomarker in breast cancer patients during treatment. Nutr J. 2018;17(1):94.
  4. Lillegaard IT, Løken EB, Andersen LF. Relative validation of a pre-coded food diary among children, under-reporting varies with reporting day and time of the day. Eur J Clin Nutr. 2007;61(1):61-8.
  5. Lillegaard IT, Andersen LF. Validation of a pre-coded food diary with energy expenditure, comparison of under-reporters v. acceptable reporters. Br J Nutr. 2005;94(6):998-1003.

Kontakt

Publisert 10. mai 2023 13:41 - Sist endret 27. okt. 2023 16:12