Agurk kommer opprinnelig fra India der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og kom hit til landet på 1600-tallet.
Omtale av grønnsaker
Grønn asparges er ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.
Aubergine kom fra Asia til Europa på 1600-tallet. Den er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat.
Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk.
Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden.
Brokkoli er en nær slektning av blomkål og er en videreutvikling fra viltvoksende kål, som har vært kjent i Middelhavsområdet i hundrevis av år.
Chili kommer opprinnelig fra Sør Amerika, men dyrkes i dag i Asia, Afrika og deler av Europa.
Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Etter hvert begynte man også å benytte denne som en grønnsak.
Når du lager pynt til Halloween, kan innmaten brukes både i supper, pai, gryteretter og stuinger.
Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.
Hodekål eller hvitkål er en av våre viktigste grønnsaker og den dyrkes over hele landet.
Vanlig hodesalat danner et fast hode med noe løsere blader ytterst.
Hvitløk er en av de eldste kulturplantene på jorden. Den kommer fra Sentral-Asia, men dyrkes over store deler av verden.
Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land.
Isbergsalat danner meget faste hoder som nesten ser ut som et lite kålhode.
Jordskokk kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og kom til Europa på 1600-tallet. Etter hvert ble den dyrket over store deler av Europa, også i Skandinavia.
Kålrot eller kålrabi er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Norge fra midten av 1600-tallet.
Kinakål kommer som navnet tilsier, opprinnelig fra Kina. I Europa har den vært dyrket fra midten av 1900-tallet og den dyrkes også i Norge. Kinakål danner et ovalt hode, som er tungt og tett sammenknyttet nederst, men noe løsere i toppen.
Gul løk eller bare løk er den meste vanlige på det norske markedet. Kepaløk, som er den korrekte benevnelsen, kommer opprinnelig fra Asia der den har vært dyrket i mer enn 3000 år.
Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika og var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet.
Nepe er en gammel kulturplante og hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får kun vokse i ca 6 uker før den tas opp.
Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. I dag dyrkes den i stort omfang også i Europa.
Pastinakk er en gammel kulturplante og kjent helt fra romertiden. Før poteten ble introdusert var pastinakk her i landet den viktigste stivelseskilden i kostholdet.
Pepperrot har vært kjent i Norden fra 1500-tallet. Planten er flerårig og danner en lang, smal rotstokk med lange og smale siderøtter.