Agurk

Agurk kommer opprinnelig fra India der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og kom hit til landet på 1600-tallet.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Det finnes mange typer agurk, men mest vanlig i handelen er den såkalte salatagurk eller slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn, rund i formen og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsaker som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Bruksområde

Agurk kan brukes til salat i mange varianter, kuttet i skiver eller terninger. Agurk brukes også som pålegg på smørbrød sammen med ost, tomat, kaviar etc. Til fiskeretter og pasta er agurk en velbrukt grønnsak.

Egenskaper

Agurk er mager kost og blir oppfattet, med sine 10 kalorier pr 100 gr, som god slankemat. Den inneholder mye vann og har lav næringsverdi. Inneholder likevel noen A og C vitaminer samt kalsium og jern.

Kvalitetskrav

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker.

Norsk sesong: januar til desember (helårlig)

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27