Asparges

Grønn asparges er ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.

Foto: frukt.no


Asparges er en gammel kulturplante kjent helt fra romertiden. I dag dyrkes den både i Norge, Amerika og flere land i Europa. Det finnes både hvit, lilla og grønn asparges.

Grønn og hvit asparges er den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken.

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Bruksområde

Asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Asparges har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor også godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken, ca 1 - 2 cm kuttes før koking. Asparges kokes i 1 - 3 minutter avhengig av tykkelsen. Ha litt salt og sukker i kokevannet.

Egenskaper

Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.

Kvalitetskrav

Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være saftfull, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele. Asparges skal ikke være treen eller ha mørke flekker. Hvite asparges kan ha et skjær av en lys lilla farge. Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.

Norsk sesong: mai-juni

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27