Aubergine

Aubergine kom fra Asia til Europa på 1600-tallet. Den er frukten av en plante som tilhører samme familie som potet og tomat.

Foto: frukt.no

Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:

- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?

Beskrivelse

Aubergine er i form avlang eller eggformet, men de finnes også runde. Aubergine blir også kalt eggfrukt. Fargen på skallet er vanligvis sort eller mørkt fiolett, men den finnes også i flere andre farger som hvite, røde, lilla og gule auberginer. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er hvitt med en rad små kjerner. Smaken er mild, men auberginer må spises tilberedt og ikke rå.

Bruksområde

Før bruk av auberginen bør den skjæres opp i tykke skiver eller deles i to halve og drysses med salt og tilsettes noen dråper sitron. Dette for å oppnå best resultat og unngå en bitter smak. Etter 15 minutter skylles salt og sitron av. Aubergine kan brukes til salat etter forvelling, til gryteretter, og som ingrediens i moussaka eller ratatouille. Den brukes også som grønnsak til italienske og orientalske retter og i supper. Aubergine kan deles i to og forvelles og deretter fylles og gratineres i ovn eller bakes hel.

Egenskaper

Aubergine er kalorifattig. Den inneholder noe A-, B- og C- vitaminer (se tabell) samt litt kalsium og jern.

Kvalitetskrav

Aubergine skal være fast og blank med jevn mørk fiolett farge. Stilken og begerblad skal være lysegrønne med et friskt utseende uten uttørring. Idealvekten er fra 400 - 750 gr.

Norsk sesong: ingen produksjon

Kilde: frukt.no

Publisert 20. aug. 2015 10:27