Faktaopplysningene nedenfor kan brukes i opplysningen til barn. Du kan også stille følgende spørsmål:
- Vet dere hva denne grønnsaken heter?
- Hvor kommer den opprinnelig fra? Tror dere vi kan dyrke den i Norge? (Her kan globus eller kart være en morsom idé, slik at barna kan se hvor den kommer fra).
- Hva synes dere den ser ut som?
- Hva lukter det av den?
- Skal vi smake på den sammen?
Beskrivelse
Brokkoli består av flere sammensatte stilker som hver har sine egne blader og mørkegrønne blomsterknopper. Den blir også kalt aspargeskål fordi den milde gode smaken minner om asparges. Brokkoli dyrkes i Norge.
Bruksområde
Brokkoli brukes som tilbehør til middagsretter. Godt til både kjøtt og fiskeretter. Brokkoli kan også kuttes i små buketter og brukes til wok eller gratinert med ost og skinke. Den nederste delen av stilken kan med fordel skrelles og deles på langs for å lette koketid. Brokkolibuketter kokes i lettsaltet vann i 2-3 minutter alt etter størrelse på buketten. La vannet renne av før servering.
Egenskaper
Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer og nyttige antioksidanter.
Kvalitetskrav
Brokkoli skal være fast i konsistensen og frisk grønn i utseende. Den skal ha sprø, saftige stilker og blader. Knoppene skal være av jevn grønn farge. De skal være lukket og ikke ha synlige gule blomster eller tegn på misfarging.
Norsk sesong: juni til oktober
Kilde: frukt.no